OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU VLADE ANDREJU PLENKOVIĆU

03.07.2017

Zagreb, 3. srpnja 2017. godine.

 

OTVORENO PISMO

PREDSJEDNIKU VLADE ANDREJU PLENKOVIĆU

Poštovani Predsjedniče Vlade!

 

U teškoj situaciji u kojoj Vlada koju predvodite mora rješavati pitanja opstanka Agrokora, boriti se arbitražnim sporovima čiji gubitak dovodi državne financije u složenu situaciju, tražiti i nalaziti rješenja za ostala teška pitanja, nadam se da problemu, na koji Vam ovim Otvorenim pismom ukazujemo, nećete pristupiti s omalovažavanjem, a njegovu isticanju kao suvišnom sitničarenju.

Samo u osnovnim i srednjim školama, prema podacima s kraja prošle godine, 1347 radnika ima  blokirane račune. Među njima je i značajan broj onih koji su se bez svoje krivnje našli u teškoj situaciji. Njima, članovima njihovih obitelji, doslovce svaka kuna predstavlja trunku spasa i mogućnost podmirivanja osnovnih životnih potreba.

Osim svojim plaćama, poštovani Predsjedniče, naše blokirane kolegice i kolege nisu u mogućnosti raspolagati ni pojedinim materijalnim pravima koja proistječu iz  Temeljnog kolektivnog ugovora. Lani njima nisu isplaćeni ni regres niti božićnica.

Sindikat Preporod, poštovani Predsjedniče, višekratno je ukazivao na mogućnost gotovinske isplate kao rješenja kojim bi se omogućilo da radnicima ipak bude isplaćeno ono što im pripada i što su zaslužili, a da se pri tom ne krše aktualni propisi. Unatoč razumijevanju pojedinih državnih dužnosnika za naš prijedlog,  prošle su godine ovim radnicima ovršeni i regres i božićnica.

U rujnu prošle godine, u vrijeme predizborne kampanje, Sindikat Preporod je svim strankama uputio pitanje u svezi isplate božićnice i regresa blokiranim radnicima. Iz Hrvatske demokratske zajednice odgovoreno je da potrebne propise treba mijenjati, a radnicima osigurati isplatu ovih materijalnih prava.

U prosincu smo imali razumijevanja za neispunjavanje ovog predizbornog obećanja jer su parlamentarni izbori netom završili, a Sabor i Vlada tek konstituirani. Sada, nakon više od pola godine, a potaknuti brojnim upitima iz škola, mislimo da je nastupio trenutak kada  Vlada mora na ovom pitanju pokazati socijalnu osjetljivost u iznalaženju rješenja, ali i vjerodostojnost u ispunjavanju vlastitih predizbornih obećanja.

Nakon što je Vaša Vlada nastavila mandat u izmijenjenom sastavu, a svakako prije isplate regresa zaposlenima u školama, Sindikat Preporod Vas poziva, poštovani Predsjedniče, da se svim blokiranim radnicima u javnim i državnim službama, pod jednakim uvjetima, osigura isplata materijalnih prava iz kolektivnog ugovora.

Pozivam Vas, poštovani Predsjedniče, u ime članstva Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod, da se Vi osobno i Vaši ministri angažirate oko rješavanja ovog problema te da se svim blokiranim radnicima u javnim i državnim službama, pod jednakim uvjetima, osigura isplata regresa.

 

S poštovanjem,

 

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod