Željko Stipić: Inzistiramo na povećanju koeficijenta u obrazovanju za najmanje 10 posto u odnosu na ponuđeno

23.01.2024

23.01.2024.

Sindikat zaposlenih u školstvu Preporod nezadovoljan je prijedlogom platnih koeficijenata za učitelje, nastavnike i stručne suradnike u obrazovanju te inzistira na povećanju koeficijenta za najmanje 10 posto u odnosu na ponuđeno, izjavio je u utorak predsjednik sindikata Željko Stipić.

Uredba o koeficijentima za plaće javnih i državnih službenika predstavljena je u ponedjeljak na sastanku predstavnika Vlade i sindikata.  U sustavu znanosti i obrazovanja koeficijent za učitelje, nastavnike i asistente s 1,95 povećan je na 1,97, čime su sindikati vrlo nezadovoljni.

Stipić ističe da bez obzira što će plaće zaposlenih u obrazovanju porasti oko 130 eura, koeficijenti tih radnih mjesta i dalje će biti najniži u javnim službama s obzirom na stručnu spremu, složenost poslova i radne uvjete. Očekivali su promjenu koja se, međutim, nije dogodila.

“Jedino je pitanje hoće li se sindikalni predstavnici i radnici u školama s time se pomiriti ili će pokušati nešto napraviti da se to promijeni”, poručuje predsjednik sindikata Preporod.

Koeficijenti koje nudi Vlada nisu plod nikakvog dijaloga ili pregovora sa sindikatima već naprosto ocjena Vlade koliko taj posao vrijedi, kaže Stipić.

Mi ne tražimo da se bilo kome tko je prošao puno bolje koeficijenti smanje, ali nećemo pristati na podcjenjivanje. dodao je.

Ministar rada Marin Piletić izjavio je nakon predstavljanja prijedloga uredbe o koeficijentima za državne i javne službe da će fiskalni učinak novih koeficijenata iznositi 880 milijuna eura, no sindikati javnih službi nezadovoljni su prijedlogom, za koji smatraju da je napravljen bez kriterija.