Zaposlenici u školama će u prosvjed ako prođe Zakon o plaćama: ‘To više tako dalje ne može…‘

03.09.2023

03.09.2023. HINA, Jurarnji list

Unatoč svim povećanjima plaća, kojima Vlada Andreja Plenkovića stalno obmanjuje javnost, zapravo inflacija sve pojede, kaže Stipić

Sindikat Preporod zatražio je preinake Zakona o plaćama, smatrajući da zaposlenici u školama zaostaju u plaćama za drugim javnim službama, te je najavio prosvjede prođe li zakon drugo čitanje.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić je upozorio kako su učitelji i nastavnici potplaćeni jer unatoč svim povećanjima plaća, kojima Vlada Andreja Plenkovića stalno obmanjuje javnost, zapravo inflacija sve pojede.

“Praktički su naše plaće unatrag tri godine smanjene između 10 i 15 posto. To više tako dalje ne može. Pred nama su tri ključna jesenska mjeseca u kojima nas čekaju pregovori o povećanju osnovice, pregovori o božićnici za ovu godinu i pregovori o uskrsnici za 2024.”, rekao je Stipić.

Podsjetio je i da im dolazi Zakon o plaćama koji će dugoročno urediti, možda i za desetljeća, pitanja odnosa plaća u javnim službama.

Smatra da je to prevažno pitanje jer su zaposleni u školama najpotplaćeniji dio javnog sektora. Stipić drži da njihovi koeficijenti, kada se gleda stručna sprema, zaostaju između deset i 30 posto za koeficijentima pojedinih radnih mjesta u drugim javnim službama.

“Trenutno mobiliziramo članstvo, a nakon toga ćemo prosvjedovati, a možda i nešto teže ako izostane dobra volja Vlade da se dođe do boljih rješenja u Zakonu o plaćama. Mi tim zakonom nismo zadovoljni. Ako prođe nama se u školstvu crno piše. Sindikati moraju sve učiniti da se taj najcrnji scenarij ne dogodi”, tvrdi Stipić.

Objasnio je da će po prvi put nakon 30 godina 30 posto plaće radnika u školi ovisiti o procjeni ravnatelja što nikada nije bilo do sada.

Ravnatelji bi tako nakon svake godine zaposlenicima davali bodove na temelju kojih se dobivaju ocjene, no problem je što se u jednoj školi može imati samo pet posto ocijenjenih najvišom ocjenom, pa ispada da od 60 zaposlenih samo njih troje može dobiti najveću ocjenu.

Očito je da će najveću ocjenu dobivati oni koji su najbliži ravnateljima. Uvjeren je da će u konačnici biti zajednički stav sindikata i da se takav “nakaradan zakon” ne pusti u drugo čitanje, zaključio je.