Vladi sada prijeti gubitak od 300 milijuna kuna zbog nagrada za državne i javne službenike!

18.03.2016

Nikola Patković/Jutarnji list 18.03.2016.

OSIJEK – Dodatak Kolektivnom ugovoru za zaposlenike osnovnih i srednjih škola te javnih i državnih službi iz 2013. je nezakonit. Može se to iščitati iz pravomoćne presude Županijskog suda u Osijeku koji je uvažio žalbu jedne zagrebačke profesorice i poništio presudu prvostupanjskog suda u Zagrebu te joj dao za pravo u tužbi za isplatu jubilarne nagrade. Njoj je država naime za 20 godina staža trebala isplatiti 3150 kuna jubilarne nagrade, no primjenom Dodatka Kolektivnom ugovoru, kojim je osnovica za tu isplatu sa 1800 kuna smanjena na 500 kuna, profesorici je isplaćena nagrada u iznosu od 875 kuna. Po pravomoćnoj presudi sada joj mora biti isplaćena razlika od 2275 kuna plus zakonske zatezne kamate te trošak postupka od 1487 kuna.

– Počelo se otpetljavati klupko koje je zamrsio tadašnji ministar Mirando Mrsić i to onako kako u pravnoj državi i treba biti. Bilo je to nametanje rješenja silom, koje je 5 od 11 sindikata i potpisalo, a mi smo među šest onih koji nisu pristali bili jedini sindikat iz obrazovanja – rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, koji je pozvao Vladu da žurno reagira kako bi izbjegla velike dodatne troškove.

– Ova presuda je temelj za nove tužbe koje će država sve redom izgubiti, a za njih bi najskuplja jubilarna nagrada bila ona koje bi se dobila sudskim putem, jer to uključuje kamate i sudske troškove. Kada bi ih pokrenuli samo zaposleni u školama to bi državu, umjesto 30 milijuna, stajalo 50-60 milijuna. Dodamo li tu državne i javne službenike iznos se penje i do 300 milijuna kuna. Očekujemo da nadležna Ministarstva krenu u žurni postupak sklapanja nagodbi sa zaposlenicima, jer će to za državu biti jeftinije. O tome računa trebaju voditi i oni koji u ovom trenutku raspravljaju o proračunu – kazao je Stipić, dodavši da to „nije jedini kostur iz Mrsićeva ormara.“

– Sporne su i dnevnice koje se po istom ovom, sada osporenom, Dodatku isplaćuju u iznosu od 150 kuna. Sada se i po tom osnovu mogu pokrenuti sporovi na sudovima i bilo bi dobro da ministar Šustar što prije naloži školama da prestanu s praksom isplate dnevnica od 150 kuna – istaknuo je Stipić, koji je najavio i potencijalni problem s ovogodišnjom isplatom regresa i božićnica.

– To nije predviđeno proračunom, a nema načina da se te naknade ne isplate, jer sindikati sigurno to neće potpisati – zaključio je Stipić. Država inače za regrese i božićnice treba osigurati 540 milijuna kuna za sve zaposlene u školstvu, državnim i javnim službama. Presude poput ove u Osijeku pravomoćno su donijeli i sudovi u Splitu i Karlovcu, a temelj je u tome da se za zaposlenike „u slučaju postojanja dva propisa oko visine osnovice, primjenjuje povoljnije pravo.“ To bi značilo da pravo na isplatu po osnovici od 1800 kuna imaju čak i članovi sindikata koji su potpisali sporni Dodatak Kolektivnom ugovoru.

 

http://www.jutarnji.hr/sudski-presedan-zbog-kojeg-ce-propasti-proracun–ako-se-drzava-ne-nagodi-oko-isplate-300-milijuna-javnim-sluzbenicima–morat-ce-placati-i-kamate-i-sudske-troskove–/1544024/