VIDEO: Prosvjed protiv nasilja u školama

04.10.2018
04.10.2018. HTV Dnevnik

Prosvjed protiv nasilja u školama je uspio, održao se u gotovo cijeloj Hrvatskoj na visokoj razini, a mnogi su se nastavnici odazvali pozivu sindikata i prvi sat u prvoj smjeni posvetili nenasilnom rješavanju problema i radu sa žrtvama nasilja, rekao je u četvrtak predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih  u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec

Mihalinec je, odgovarajući na novinarski upit, rekao kako je jutros bio u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, gdje se dogodilo nasilje, a kasnije je došla i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i time podržala prosvjed.

Iz cijele Hrvatske dobivam informacije da je održan nastavni sat ili da je ravnatelj sve sazvao u školsku dvoranu i razgovarao o nenasilnom rješavanju problema. Cijela se Hrvatska time bavi i mi smo izuzetno zadovoljni i sigurni da je prosvjed uspio. Na tome nećemo stati jer je to tek prvi korak u pripremanju terena za rješavanje problema nasilja u školama, kaže Mihalinec.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić ocijenio je kako je nasilja u školi sve više, a borba protiv njega je sve neučinkovitija. Promjene koje je prošloga ljeta inicirala ministrica Divjak zapravo su korak unatrag u borbi protiv nasilja u školama, kazao je.

Smatra kako bi trebalo osmisliti efikasan  sustav kažnjavanja, koji bi na pravi način primjereno kaznio najteže oblike neželjenog ponašanja u školama.

Kada se nešto stvarno želi napraviti postoji rješenje, no mene brine sve manji interes za tu problematiku. Kad se nešto dogodi time se bavimo dan ili dva, a onda se sve zaboravi i nastavi se po starome, rekao je Stipić.

Jedan učenik je u ponedjeljak u varaždinskoj Elektrostrojarskoj školi nogom udario nastavnika, nakon čega je isključen iz škole.