VIDEO: Gdje je zapelo s ukidanjem anonimnih prijava?

02.03.2020

02.03.2020. HRT Dnevnik, Anonimne prijave, prilog

Prije točno tri mjeseca završen je najdulji štrajk prosvjetara. Osim materijalnih prava, dobili su i obećanje premijera da će, izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji, biti ukinuta i mogućnost anonimnih prijava zbog kojih se, kažu, u zbornicama stvaraju nelagodno ozračje i strah.

Provjerili smo u kojoj je fazi realizacija tog obećanja i tko je i zašto protiv ukidanja anonimnih prijava u sustavu obrazovanja?

Samo u siječnju i veljači bilo je 269 prijava, a od 24. prosinca do danas zaprimljeno je 18 anonimnih pritužbi na rad nastavnika. Gotovo svakodnevno školskim sindikatima javljaju se kolege zbog ozbiljnih problema koje im stvaraju anonimne prijave.

– Mi smo se zalagali uvijek da se stvari raščiste. Ne može nastavnik imati ime i prezime, a svi oni drugi koji su u funkciji prijavitelja – anonimni, naglašava Željko Stipić, Školski sindikat Preporod.

Ukine li se podnošenje anonimnih prijava, umanjit će se mogućnost zaštite djece, smatra pravobraniteljica za djecu. “A to mislim osobito kada je riječ o delikatnim prijavama npr seksualnog i psihičkog zlostavljanja”, govori Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Profesorica hrvatskog jezika Tamara Šoić kaže – ne bježimo od toga da nas se prozove, ali tražimo i odgovornost. “Ako je netko zaista odlučio prijaviti to je njegovo pravo, ali onda u slučaju neosnovane prijave neka netko snosi i posljedice, rekla je Šoić koja je inicijatorica peticije za ukidanje anonimnih prijava.

Zadovoljni su premijerovim obećanjem ukidanja anonimnih prijava. Predugo se čeka, kaže Željko Stipić iz Školskog sindikata Preporod. Smatra da postoje otpori, a kaže kako “svoje prste u tome ima i pravobraniteljica za djecu”.  “To je njegovo viđenje stvari ja se zalažem za sveobuhvatnu zaštitu prava djece”, zaključila je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Priču s anonimnim prijavama očito treba što prije riješiti jer, kažu učitelji, to je postao novi hobi – prijavljuje nas tko god se sjeti – od roditelja do kolega u kolektivu, pa u šumi prijava možda neka itekako ozbiljna – prođe ispod radara.