Uskoro počinje škola, a nema udžbenika za ‘Školu za život’

29.08.2018

Autori: Snježana Krnetić, Denis Gaščić, 24 sata
‘Ne pristajem na ucjene’: Ministrica obrazovanja kaže kako ima problema u pregovorima s nakladnicima, ali da će sve biti po planu. Dva puta smo nakladnicima produljili rokove, kaže Divjak

Reforma ulazi u škole bez obzira na različite izazove koje imamo. Ne dam se ucjenjivati, a sigurno učitelji ni učenici neće biti taoci bilo kakvih ucjena. Imamo i rezervni plan.
Poručila je to ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon što su u javnost stigle informacije pojedinih nakladnika kako udžbenici za eksperimentalni program kurikularne reforme neće dočekati učenike na početku školske godine. Ministrica navodi kako je u tijeku pregovarački postupak s nakladnicima.

bjhg– Vjerujem da ćemo sve osigurati tako da se normalno krene u školsku godinu – poručila je ministrica Divjak.
Nije odgovorila na pitanje kako je ucjenjuju no podsjetila je kako je natječaj za udžbenike raspisan u skladu sa zakonom te da su na zahtjev nakladnika dvaput produljili rokove za doradu materijala. Podsjetimo, prvi rok za predaju udžbenika bio je 1. svibnja, a potom je produljen na 1. lipnja. Materijali za udžbenike, kako neslužbeno saznajemo, predavali su se cijelo ljeto. Ipak, doznajemo da je većina otišla u tisak, te će biti spremni u prvih nekoliko dana nastave, što ipak nije sigurno za digitalne sadržaje.

– Sigurna sam da je bilo dovoljno vremena, da je suradnja bila dobra, no sada u pregovaračkom postupku različite interesne skupine koriste različite alate – rekla je. U središtu pregovaračkoga postupka Ministarstva s nakladnicima je otkupna cijena eksperimentalnih udžbenika. Unatoč najavama nakladnika ministrica Divjak vjeruje kako će njihovi udžbenici na vrijeme biti u školama.
No predsjednika sindikata Preporod Željka Stipića kaos nimalo ne iznenađuje. Kaže kako je eksperimentalni program obrazovne reforme ministarstvo napravilo na brzinu i smatra da bi taj projekt trebao početi tek sljedeće stipic slikeškolske godine.

– U vrijeme kad je država nabavljala udžbenike za sve đake problem je bio ako oni nisu prvi dan škole bili na klupama. Ove godine prvi dan škole oni neće biti ni u tiskari, što je žalosno – kaže sindikalac. Pitanje je, nastavlja, kako će se izvoditi nastava eksperimentalnog programa bez gotovih udžbenika.

– Sve je rađeno prebrzo. Škole koje sudjeluju u reformi dobile su kompjutere, a nisu imali stolove na koje će ih staviti. Zbog toga je nastala gomila problema – kaže Stipić.
Školu za život po njemu je više političko PR-ovska nego obrazovna reforma.
– Hvale se edukacije učitelja, a naše su informacije da je relativno mali broj njih išao na edukacije na kojima nisu ni mogli naučiti nešto kvalitetno – tvrdi Stipić.
Prve razrede upisalo je petstotinjak djece manje
To nije iznenađenje jer znamo kakvi su demografski trendovi, međutim samo šest područnih škola od njih 1100 je ove godine zatvoreno. Stotinjak škola ove godine nije upisalo prve razrede, pa ćemo s osnivačima donijeti daljnje odluke, kazala je u utorak ministrica Divjak.