Učiteljici u Zadru netko od učenika ulio dezinficijens u piće, završila je u bolnici: Slučaj istražuje i policija

11.06.2021

Iz škole poručuju da obavljaju razgovore s učenicima i roditeljima te da za krivca slijede najstrože sankcije
Piše: Mirela Lilek, Jutarnji list, 11.06.2021.

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar u srijedu se dogodio incident. Naime, učenici su profesorici u piće ulili dezinficijens koji je ona potom i popila.

– Incident se dogodio u srijedu u popodnevnoj smjeni. Netko je od učenika profesorici u bocu vode ulio sredstvo za dezinfekciju. Profesorica se napila i osjetila da njeno piće nije zapravo voda. Odmah smo pozvali hitnu pomoć te je profesorici pružena liječnička pomoć, nakon čega je otpuštena na kućnu njegu, kazala je za Zadarski.hr Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar dodajući kako školski djelatnici obavljaju razgovore s učenicima i njihovim roditeljima kako bi utvrdili sve okolnosti događaja.

– Nakon što se utvrde sve okolnosti događaja sazvat će se sjednica nastavničkog vijeća na kojoj će se odlučiti o sankciji za učenika ili učenike koji su to napravili. Najvjerojatnije će se raditi o najstrožoj sankciji, a to je isključenje, naglašava ravnateljica Bakmaz dodajući kako su incidenti, a pogotovo ovakvi, u toj školi

– Ovakvi slučajevi nisu česti i inače u školi nemamo velikih incidenata. Svi smo potreseni ovim činom te svi profesori, ali i učenici najstrože osuđuju ovakav čin, ističe ravnateljica Bakmaz dodajući kako je riječ o učenicima trećeg razreda srednje škole. Također je naglasila kako učenici nemaju problematičan odnos s tom profesoricom te se nada da se ovakav slučaj više nikada neće ponoviti.

U cijeli slučaj se uplela i zadarska policija.

– Imamo saznanja o navedenom događaju, a policija provodi izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti i činjenice događaja, kazali su za Zadarski.hr iz zadarske

Ministarstvo očekuje sankcije za počinitelje

Kako doznajemo, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja očekuju skore sankcije za počinitelja ili počinitelje. Kontaktirali su ravnateljicu škole, koja je potvrdila kako školski djelatnici već obavljaju razgovore s učenicima i njihovim roditeljima, ne bi li se utvrdile sve okolnosti događaja.

– Prema riječima ravnateljice, odmah nakon događaja, profesorici je pružena liječnička pomoć nakon čega je otpuštena na kućnu njegu. Nakon što se utvrde sve okolnosti događaja, bit će sazvana sjednica nastavničkog vijeća na kojoj će se odlučiti o sankcijama, kažu u Ministarstvu, uz potvrdu kako policija provodi izvide.

O slučaju su se oglasili i iz Školskog sindikata Preporod. Predsjednik sindikata Željko Stipić događaj karakterizira pokušajem trovanja nastavnice na radnome mjestu te upozorava kako je riječ o još jednom slučaju koji zaposlenike u školstvu suočava s pitanjem sigurnosti škola.

– Zaštita sviju onih koji u školama rade ili se u njima školuju nije ni prije ove pandemije bila zadovoljavajuća. Nakon što se, zahvaljujući dvogodišnjem školovanju u izvanrednim okolnostima, dramatično povećao broj učenika neželjenog ponašanja, potrebna nam je, uz sustavno provođenu edukaciju, temeljita rekonstrukcija postojećeg sustava pedagoških mjera kako bi one postale efikasno sredstvo odvraćanja od svih oblika neprimjerenog ponašanja, izjavio je za Stipić za Jutarnji.

Sindikat Preporod od policije se očekuje žurno pronalaženje počinitelja, od škole primjereno kažnjavanje odgovornih, a od prosvjetne vlasti  iznalaženja rješenja koja će spriječiti svaku vrstu nasilničkog ponašanja u školi.