Učitelji, profesori, odgajatelji, odnosno radnici u sustavu obrazovanja i odgoja do kraja godine trebali bi postati službene osobe

09.08.2019

Učitelji, profesori, odgajatelji, odnosno radnici u sustavu obrazovanja i odgoja do kraja godine trebali bi postati službene osobe. Taj status premijer je već obećao socijalnim radnicima nakon tragičnog događaja u Đakovu, gdje je ubijeno dvoje zaposlenika Centra za socijalnu skrb.

Iz Ministarstva pravosuđa kažu da u izmjenama Kaznenog zakona razmatraju da uz socijalne radnike takav status dobiju i prosvjetari. Na taj način, kada se napadi tretiraju po službenoj dužnosti, očekuje se smanjenje prijetnji i nasilja. No, nasilje trpe i drugi javni službenici- koji također žele isto.

Deset tisuća prosvjetnih radnika prošle je godine peticijom tražilo bolji status – zaštitu od nasilnih učenika i roditelja, i to kroz status službene osobe.

“Tog nasilja godišnje ima nekoliko stotina, zabilježenih, koliko je nezabilježenih nikada nećemo saznati jer u mnogim školama, da ne bi to izašlo na vidjelo i da škole ne dođu na zao glas, sve se čini da se to stavi ispod tepiha”, kaže Željko Stipić predsjednik školskog sindikata “Preporod”.

Da im treba veća zaštita inzistirala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. A iz Ministarstva pravosuđa sada potvrđuju za RTL da se na tome radi: “U odnosu na izmjene Kaznenog zakona razmatra se i mogućnost pružanja snažnije kaznenopravne zaštite radnicima koji obavljaju poslove iz djelatnosti socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja kroz proširenje značenja izraza službene osobe”.

Prema podacima iz Ministarstva obrazovanja nasilja, bilo da je riječ o učenicima ili djelatnicima, u 2017. zabilježeno je 325, a prošle godine 118. Najčešće se prijavljuje tjelesna ozljeda, nasilničko ponašanje, tučnjava, prijetnja te elektroničko i verbalno nasilje.

Čak 19 godina za status službene osobe borili su se socijalni radnici. I izborili, nakon što je prošli mjesec ubijeno dvoje stručnih radnika đakovačkog Centra za socijalnu skrb.

“Uložit ćemo veliki trud i staviti zakon u proceduru i da ćemo negdje do kraja godine postići status službene osobe za sve socijalne radnike i osobe u sustavu”, rekla je Vesna Bedeković, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Sever: “Ovo jest neki lagani pomak, ali on neće obeshrabiti različite napadače”

Status službene osobe, za socijalne radnike kažu, nije samo teža kazna za počinitelje, već i poruka koja se šalje.

Takav status zdravstveni djelatnici nisu ni tražili, kažu u Liječničkoj komori, ali su zadovoljni što su dobili nakon tri godine borbe.

“Zapravo smo tražili da se takvi napadi procesuiraju po službenoj dužnosti. Novim kaznenim zakonom koji je stupio na snagu početkom ove godine takvo kazneno djelo je okarakterizirano kao prisila nad zdravstvenim radnicima”, rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore

Vjeruju da će doći do smanjenja nasilja, unatoč tome što su ove godine odjeknula dva slučaja u Bjelovaru i zagrebačkoj bolnici na Jordanovcu.

No, bolju zaštitu žele i carinici, poreznici, status službene osobe traže i vozači javnog prometa, radnici na željeznici, zaštitari, kontrolori karata, radnici na šalterima pošte ili Fine.

“Defeniranje toga da se za još neka zanimanja poslove odredi status službene osobe, jest neki lagani pomak, ali on neće obeshrabiti različite napadače. Zato u društvu treba napraviti sveobuhvatno pristupanje tom problemu kako bi se stvari rješavale”, samtra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Zato je, kaže Sever, najvažnija preventiva još od školske dobi.