U kineske škole uvode inteligentne uniforme kako bi nadzirali kretanje učenika

05.01.2019

Autor: M.S., tportal.hr, 05.01.2019.

Ušivanjem čipova u školsku odjeću moći će se lako locirati svaki đak, ne samo za vrijeme nastave, nego i u slobodno vrijeme

Čini se da ni u jednoj zemlji svijeta implementacija umjetne inteligencije u svakodnevni život ne ide tako brzo kao u Kini. A u revolucionarnom zanosu ponekad ponegdje netko iskorači i prevelikim skokom naprijed. I baš to događa se ovih dana u Guizhouu, južnoj kineskoj pokrajini u kojoj živi oko 35 milijuna stanovnika.

thtfr

Naime, odluka tamošnjih školskih vlasti da se u odgojne ustanove uvedu nove, ‘inteligentne uniforme’, uznemirila je tamošnje učenike i dala misliti odraslima. Riječ je o uniformama s ugrađenim lokatorima koji mogu pratiti kretanje učenika, u vrijeme dok traje nastava, ali i u slobodno vrijeme.

Skener za prepoznavanje lica

U ove pametne unoforme ugrađena su dva čipa tvrtke Guanyu Technology. Sad roditelji i nastavnici u svakom trenutku mogli znati jesu li djeca stigla do škole, jesu li dan provela u učionicama i kamo su se uputila nakon nastave.

Ali to nije sve; pokušaju lli učenici markirati nastavu, oglasit će se alarm koji će sve u okolini upozoriti da se među njima nalazi uljez koji u to vrijeme trebao biti na drugom mjestu.

Ima toga još. Ne prolazi ni zamjena uniformi jer su pametne uniforme registrirane na svakog učenika posebno. Prilikom ulaska u školu mora se proći uz skener za prepoznavanje lica. Pa ako lice učenika ne odgovara broju pod kojim je registrirana njegova uniforma, opet se uključuje alarm.

Veliki brat ušao u škole

Sustav može pratiti kretanje školaraca u školi, ali i izvan nje, a čipovi su izuzetno otporni na habanje. Oni mogu izdržati više od 500 pranja, a neće se niti rastopiti od vrućine jer su otporni na temperature iznad 150 Celzijevih stupnjeva.

Zasad su pametne uniforme uvedene u desetak škola diljem Guizhoua i autonomne pokrajine Guangxi Zhuang, a školske vlasti nadaju se da će ih ubrzo prihvatiti diljem zemlje.

‘Trenutno nećemo provreravati kretanje učenika nakon nastave, ali koga ne bude u školi, locirat ćemo ga pomoću čipa u uniformi’, odrješit će Lin Zongwu, ravnatelj škole broj 11 u pokrajini Guizhou.

Veliki brat je tako ušao u kineske škole, a mnogi strahuju da bi se nešto slično moglo dogoditi i drugim Kinezima.