U hrvatskim školama vlada potpuno bezakonje u vezi s isplatom važnih materijalnih prava

17.05.2016

HINA/Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporod Željko Stipić rekao je u Puli da u hrvatskim školama vlada potpuno bezakonje u vezi s isplatom važnih materijalnih prava, od regresa i dnevnica, preko produžene nastave, do isplate jubilarnih nagrada.

“Ministar Šustar može napraviti jako puno, međutim vremena je svakim danom sve manje. Gotovo je nevjerojatno da mi uz postojeće sudske sporove, a njih ima više od desetaka tisuća, srljamo u nekoliko desetaka tisuća novih sudskih sporova”, rekao je Stipić na konferenciji za novinare u Puli. Dodao je da je svaki spor dvostruko skuplji ako se pravda ostvaruje na sudu te kako još ima vremena da mjerodavni ministar intervenira kod ministra financija da se napravi rebalans proračuna za 2016. godinu i pronađe novac da barem ta šteta bude manja.

“Naime, nama slijedi isplata regresa, i to svim zaposlenim u javnim službama, a to je ukupno tristotinjak milijuna kuna, odnosno sedamdeset milijuna kuna za zaposlenike u osnovnim i srednjim školama. Ta sredstva se moraju naći jer je to pravo zajamčeno Kolektivnim ugovorom”, istaknuo je predsjednik Preporoda Željko Stipić i dodao kako je Kolektivni ugovor još na snazi te da će, ne budu li se poštovale njegove odredbe, to završiti na sudu i sudovi će na kraju presuditi u korist radnika. Po njegovim riječima, jedna od tih odredaba je da se ove godine mora isplatiti regres od 1250 kuna.

“Unatoč tome, neodgovornošću aktualne vlasti u državnom proračunu niti jedna lipa nije osigurana za ostvarivanje ovog materijalnog prava. Kada sam pitao ministra financija i resornog ministra kako je to moguće, onda sam dobio slijeganje ramenima, a to ne rješava problem, a najmanje može riješiti to da – ako se u idućih mjesec i pol dana ne pronađu ti novci kroz rebalans proračuna – mi ćemo opet imati desetke tisuća obrazaca potpisanih punomoći odvjetničkim uredima”, poručio je Stipić.

Predsjednik Preporoda zato je u ponedjeljak pozvao, kako je rekao, “sve skupa da se uozbilje u ovoj zemlji”, osobito na  Sveticama  (sjedište Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta),  jer će – ako to ne učine brzo – biti prekasno).