Tema dana: Kurikularna reforma

21.10.2016

21.10.2016. HTV

Nova Vlada preuzela je dužnost, valja zasukati rukave. Puno gorućih pitanja ih čeka, a jedno među njima je i ono koje je prije nekoliko mjeseci pod sloganom Hrvatska može bolje na ulicu izvelo desetke tisuća prosvjednika. Riječ je o kurikularnoj reformi.

Gosti emisije HRT-a bili su voditelj povjerenstva za provedbu kurikularne reforme Matko Glunčić i bivši voditelj eskpertne radne skupine Boris Jokić.

Povjerenstvo na čijem je čelu Glunčić imenovano je krajem srpnja i zamijenilo je ekspertnu radnu skupinu na čelu s Jokićem.

Glunčić i Jokić zajedno su krenuli raditi u ekspertnoj radnoj skupini pa su se razišli u razmišljanjima. Jokić je ostao, a Glunčić otišao da bi u konačnici zamijenili mjesta. Novi ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić vidi ih zajedno te očekuje izvješće o radu povjerenstva.

Mi nismo, kako se često pogrešno govori, druga ekspertna radna skupina za provedbu kurikularne reforme. Mi smo povjerenstvo za unapređenje odgoja i obrazovanja i naša je zadaća svojevrsna inventura trenutnog stanja i analiza strateških mjera i ciljeva te izrada prijedloga ministru o daljnjim koracima. Izvješće ćemo ministru predati početkom  sljedećeg tjedna. Ono sadrži nekoliko zaključaka, koje ministar može, ali ne mora prihvatiti, kazao je Glunčić.

Na pitanje hoće li eksperimentalna provedba kurikularne reforme početi sljedeće školske godine, Glunčić odgovara kako se nada da hoće, ako se do kraja ove godine uspije dovršiti normativni okvir.

Jokić smatra da obujam kurikularne reforme zahtijeva pisanje novog zakona. Ukoliko nova vlada želi ostvariti ciljeve Strategije, ona tome mora prionuti odmah, ustvrdio je. Stoga treba svesti  za stol sa svima, svih koji su radili na reformi pitati za mišljenje, cijeniti njihov rad. Ja ću se odazvati na razgovor s bilo kime, osobito s legalno izabranim ministrom, no postoji samo jedna reforma, a to je cjelovita kurikularna reforma. Što se tiče sudjelovanja akademske zajednice, moram reći da je od početka s te strane bilo nečasnih radnji u ovom procesu i ja sam radi ljudi s kojima sam radio spreman sjesti za stol sa svima, međutim na neke stvari treba podvući crtu i reći da nisu prihvatljive, rekao je Jokić.

Ne možemo sa svakom novom vladom ili sa svakim novim povjerenstvom krenuti ispočetka. U obrazovnoj politici nužan je kontinuitet, a upravo me u Cjelovitoj kurikularnoj reformi smetalo što se ne naslanja na prethodne dokumente rađene u cilju reforme obrazovanja, kazao je Glunčić. Reforma je pokrenuta prije 11 godina, podsjetio je. U cjelovitoj kurikularnoj reformi ima jako dobrih stvari, treba ih iskoristiti i privesti kraju, smatra.