Sud presudio u korist Ivanke Dujmić u slučaju “Boso”

18.11.2016

INDEX/18.11.2016.

IVANKA DUJMIĆ, radnica koja je razotkrila torture zaposlenika tvrtke Boso, pobijedila je na sudu moćnog poslodavca koji je, prema tvrdnjama radnika, maltretirao svoje zaposlenike.

Nakon 3 i pol mjeseca, u nepravomoćnoj presudi stoji kako je Ivanka Dujmić dobila otkaz iz osvete jer se usudila nepravilnosti prijaviti inspekciji te javno progovoriti.

U intervjuu za emisiju Provjereno poslala je poruku svima koji šute i trpe maltretiranje na poslu.

“Svi su oduševljeni samim time što više ne moraju raditi 8 sati dnevno nego 40 sati tjedno. 700 kuna više nije pod obavezno da se mora trošiti kako smo mi morali trošiti. Bez obzira što ja više nisam tamo, drago mi je što se nešto napravilo u pozitivnom smislu”, kazala je Dujmić.

Tihe akcije

Opisala je kako je izgledalo njezino radno mjesto.

“Meni su najgore bile te tihe akcije, to što mi moramo napadati kupce, svakodnevno. Jer mi dobijemo određene količine koje moramo prodati u tjedan dana, a ako se to ne proda, mi bismo bile kažnjene. Mi si to nikada nismo dozvolile pa smo išle linijom manjeg otpora i međusobno si kupovale samo da ne moramo platiti kaznu. Već su i jadni kupci znali koliko smo jadne pa su nam i oni izlazili u susret, ali ne možeš ti svaki dan nekoga tjerati da on kupuje jednu te istu stvar!”, kaže.

“Naš direktor je imao jednu izreku koju je on stalno isticao. Za nas sve koje smo starije od 40 godina govorio je da smo stare kokoške koje treba mijenjati za mlado meso! Znači treba nas maknuti negdje u skladišta na inventure da ne bismo ne daj Bože preplašili kupce. To je bila jedna od njegovih izreka koju je on govorio vječno!”, opisuje kako se moćni Boso odnosio prema svojim radnicama.

snimio Filip KOS Osijek, 27.7.2016. GÈ Gornji grad, Press: Sindikalna podrška obitelji Ivanke Dujmiæ.

snimio Filip KOS
Osijek, 27.7.2016. GÈ Gornji grad, Press: Sindikalna podrška obitelji Ivanke Dujmiæ.