Što je realizirano od HDZ-ovih predizbornih obećanja u području školstva? (drugi dio)

02.07.2020

Sindikat Preporod, 02.07.2020.

Prije 4 godine, u jesen 2016. godine, na samom početku predizborne kampanje uoči parlamentarnih izbora, Sindikat Preporod se s upitnikom obratio svim važnijim političkim strankama. Upitnikom je strankama bilo postavljeno 8 pitanja koja se odnose na materijalni položaj i status radnika u školskim ustanovama.  Pitanja su bila konkretna i svako je pitanje „ispitanicima“ nudilo dva odgovora uz mogućnost pojašnjenja  izabranog odgovora.  Među zaprimljenim odgovorima bili su i odgovori dviju stranaka koje su nakon izbora formirale Vladu, Hrvatska demokratska zajednica i Mosta nezavisnih lista.  Resor obrazovanja pripao je HDZ-u, te je ministarsko zauzeo Pavo Barišić.  Nakon  preslagivanja vladajuće većine,  brigu o znanosti i obrazovanju preuzela je HNS-ova Blaženka Divjak.  Jedini  stranački odgovor na koji se, uoči novih parlamentarnih izbora,  vrijedi osvrnuti jest onaj koji je uoči posljednjih izbora stigao od Hrvatske demokratske zajednice. Naime HNS, stranka koja je Blaženku Divjak postavila na čelo Ministarstva znanosti i obrazovanja, na upitnik nije odgovorila. Iako resor obrazovanja nije 3 godine pripadao HDZ- u,  odgovornost većinskog partnera za sve što se u školstvu unatrag 4 godine događalo, ne može se ni umanjiti a kamoli  isključiti.

Dva  su materijalna prava radnika zasebno bila obuhvaćena upitnikom: prijevoz,  te isplata  regresa, božićnice, jubilarnih nagrada i otpremnine blokiranim radnicima.

  4. Nadoknada putnih troškova u javnim službama?

a) Nastaviti s primjenom rješenja prema kojem se ne podmiruju u cijelosti troškovi prijevoza s posla i na posao

b) Sadašnje rješenje treba promijeniti u dijelovima koji onemogućavaju isplatu stvarnih troškova prijevoza.

      5. Isplata božićnice, regresa, jubilarnih nagrada ili otpremnine?

a) Ovršenim radnicima omogućiti isplatu ovih materijalnih prava na zaštićeni račun.

b) Zadržati postojeće rješenje prema kojem se radniku usteže novac po osnovi ovih materijalnih prava.

 

Dizanjem visine naknade za prijevoz  na 1 kn/km za one koji na posao i s posla putuju osobnim automobilom  približili smo se isplati 1.34 kn/km koliko je iznosio  stvarni trošak u trenutku potpisivanja TKU-a.

Na žalost, nije riješen problem isplate četiriju materijalnih prava „blokiranim“ radnicima.   Iako se HDZ založio za isplatu ovršenim radnicima na zaštićeni račun, gotovo se ništa nije dogodilo po ovom pitanju, odnosno poboljšanja, koja su rezultat izmjena Ovršnog zakona, uslijedit će tek nakon isteka mandata.