Što je još u školama lažno osim diploma

20.05.2019

Piše: Marija Galović, Večernji list, 20.05.2019.

Fakulteti krivotvore diplome, roditelji ispričnice, nastavnici pod pritiskom roditelja i ravnatelja ocjene, prosvjetna inspekcija nalaze… ukratko; institucije rade svoj posao.

Kada je u siječnju najavljena provjera diploma djelatnika zaposlenih u školama, svima je bilo jasno da će biti pronađene stotine, ako ne i tisuće takvih. Svatko imalo inteligentan tko želi uspjeti u životu (što u hrvatskom sustavu vrijednosti znači obogatiti se na brzinu, steći popularnost i ugled u društvu), kupit će diplomu Učiteljskog fakulteta i zaposliti se u školi. Pa kako drugačije? Dobro, može i PMF-a i Filozofskog.

Do danas, a nakon četiri mjeseca lova na vještice u sustavu školstva je pronađeno čak 19 krivotvorenih diploma što znači da je Zagrebački holding u daleko većoj i nedostižnoj prednosti ne samo po visini plaća.

Jednu od tih devetnaest posjeduje čak i jedna spremačica zaposlena u školi. Taman kad sam se poveselila da smo zemlja koja najviše ulaže u obrazovanje tehničkog i pomoćnog osoblja zaposlenog u javnim ustanovama, stigao je ispravak novinarskog navoda po kojem ipak spremačica nema krivotvorenu diplomu, nego svjedodžbu o završenom tečaju.

Novinarski spin ili omaška sigurno su dali poduzetničkim umovima ideju o tržištem uvjetovanoj potrebu o čim skorijem otvaranju Fakulteta za čišćenje i spremanje na kojem će najelitnija zasigurno biti katedra za kuhanje kave. Ili to po novom pravilniku rade tajnice?

Kako god, cijena diplome na istom će biti vrlo visoka jer se potrebe za ovim kadrom rapidno smanjuju budući da MZO računa kako će nove diplomirane super-spremačice čistiti 800 metara kvadratnih prostora na sat. I kuhati najbolje kave.

No, natrag k lažnim diplomama u školstvu. Preostalih osamnaest potječu iz raznih visokoškolskih obrazovnih institucija diljem zemlje, od Slavonije, preko metropole, do Istre i Dalmacije, a jedna je čak i iz inozemstva.

Kada krećete u šoping u inozemstvo dobro se je najprije raspitati kuda i kako, jer sudeći iz predočenog, krivotvorena diploma kupljena sjeverno od naše lijepe domovine jest krivotvorena, dok se ista takva krivotvorena kupljena u jugoistočnom susjedstvu kod nas smatra pravovaljanom. Razlika je valjda u kvaliteti papira, a Kinezi još uvijek izgleda nisu trgovinu svojim nekvalitetnim proizvodima proširili na Bosnu i Hercegovinu.

S obzirom na to da lov na lažne diplome nije podario velike plodove kojima bi se istražiteljski resor ministarstva mogao ponositi, navodno školama stiže nova vijest kako se od istog procesa do daljnjeg odustaje, jer prema novim kriterijima mjerodavan dokument za zapošljavanje u nastavi više nisu diplome nego značke stečene na virtualnoj platformi zaduženoj za zatiranje i ono malo preostalog zdravog nastavničkog razuma zvanoj Loomen.

Istovremeno dok se roditelji zgražaju kakve im to sve nemoralne i beskrupulozne persone podučavaju djecu po školama, oni sami smišljaju ratne operacije i strategije kakvih se ne bi postidjeli Hanibal, Gaj Julije Cezar i Napoleon zajedno, a sve s ciljem i razlogom kako najbezbolnije natjerati nastavnike da trenutne ocjene izabilježene u imeniku krivotvore u zaključnu peticu.

Kada krene teška artiljerija samo će se rijetki nastavnici usuditi pozvati na priziv savjesti i zaključiti realno stanje. Bujica krivotvorenih zaključnih ocjena, upisanih u, prema tome krivotvorene završne svjedodžbe, poplavom petica će dignuti prosjek škole na cca 4,00 – 4, 50. Ravnatelji će se ponositi svojim izborom na natječajima za zapošljavanje, jer ih intuicija nije prevarila – anulirajući podobnost, zaposlili su eto najsposobniji kadar koji svojim nadnaravnim čarobnjačkim moćima ulijeva destilirano znanje direktno u glave budućeg ponosa nacije od kojih će tek rijetki nesretnici završiti na gore spomenutom, a uskoro osnovanom fakultetu za magistre (po)spremanja.

I dok obrazovanje stremi nebeskim visinama, odgoj zastupljen u školskim ustanovama kreće putem potpune i u pjesmama napaćene djece, ograničene strogim roditeljskim pravilima kućnog odgoja, opjevanim slobodama. U tom kontekstu viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje poručuje riječkoj Tehničkoj školi kako ne vidi ništa sporno u tome što je škola uvažila (krivotvorene?) roditeljske ispričnice, iako je utvrđeno da su učenici markirali.

U svrhu savjetovanja nastavnika o kulturnom i etičkom odnosu prema učenicima i roditeljima, ista nastavlja: “Pa nije uloga škole da kaže roditeljima da su kreteni, već da ih educira kakve to posljedice nosi za djecu”.

Ako se i ovdje ne radi o novinarskom spinu, izgleda da je opet netko krivotvorio nečiju diplomu.

U krajnje krivotvorenim uvjetima na svim segmentima i područjima hrvatskog školstva približava nam se kraj još jedne nastavne godine. S obzirom na to da od jeseni ulazimo frontalno u Školu za život u kojoj će sve biti po mjeri učenika, vrhunski stručnjaci jednog teleoperatera (ime ne spominjem dok mi ne plate marketinški postotak) dobio je zadatak razviti sofisticirani softvere koji će biti ugrađen u telefone svih škola diljem Hrvatske.

Radit će na principu umiljatog glasa govorne sekretarice koji će se klijentu najprije zahvaliti što se sjetio da mu dijete ide u školu, predstaviti mu školu koju je dobio (da se bilo kakve zabune roditelja s više od jednog djeteta eliminiraju u samom startu), te nastaviti s uputama:

  • – Ako se želite žaliti na ocjenu Vašeg djeteta, birajte 1.
  • – Ako se želite žaliti na ponašanje nastavnika prema Vašem djetetu, birajte 2.
  • – Ako imate pitanja ili nejasnoća po pitanju domaće zadaće pritisnite 3, a ako želite najaviti da dijete neće napisati zadanu domaću zadaću pritisnite 4 i ne trebate navesti razlog.
  • – Ako jednostavno imate potrebu tračati, olajavati ili blatiti pojedinog učitelja ili nastavnika, te saopćiti najnovije pikanterije koje ste doznali na jutarnjoj kavi birajte 5 i javit će Vam se školski psiholog.
  • – Ako smatrate da Vaše dijete ne bi trebalo (razlog ne trebate navesti) ove školske godine pisati pisane provjere iz pojedinih predmeta nego biti samo usmeno pitano, birajte 6 i Vašu želju ćemo žurno uvrstiti u Vremenik pisanih provjera.
  • – Ako smatrate da je torba Vašeg djeteta preteška, a hrana u školskoj kuhinji neadekvatna birajte 7 i javit će Vam se školska liječnica.
  • – Ako želite da se pojedina ocjena u e-dnevniku ispravi na peticu, pritiskom na tipku s brojem 8 dobivate direktno ravnatelja.
  • – Ako smatrate da pojedinog nastavnika treba prijaviti prosvjetnoj inspekciji, a sami ne možete pronaći adekvatan razlog, pritisnite tipku 9 i javit će Vam se netko od članova Etičkog povjerenstva škole.

Hmmm… iskoristili smo sve znamenke osim nule?! Pouzdajem se u to kako teleoperateri prilikom zapošljavanja detaljno provjeravaju diplome kandidata, te raspolažu vrhunskim stručnjacima koji mogu izmisliti dovoljno brojevnih kombinacija kako bi se pokrile sve želje i prohtjevi roditeljske klijentele.

* Tko smatra da nije ovaj tekst u potpunosti razumio, kome su satira, ironija i sarkazam i dalje nepoznanice, neka žurno pošalje svoju diplomu na provjeru.