Stipić za RTL: “Roditeljski sastanci nisu Severinini koncerti.”

04.09.2021

RTL, 04.09.2021.

Mislim da će ova godina biti lakša nego prijašnja. Jasno je da virus slabi, a isto tako učitelji, ravnatelji i roditelji su naučili funkcionirati s virusom

Gotovo pola milijuna učenika od ponedjeljka u klupama, uz blaže mjere. Je li sve spremno za nastavu licem u licem za RTL Danas otkriva Željko Stipić, predsjednik sidnikata Preporod. 

Slažete li se s odlukom da je na ravnateljima odluka o tome trebaju li roditelj imati covid potvrde kada dolaze u škole?

Rekao bih brigo prijeđi na drugoga, tako to funkcionira, premijer je to spustio na ministra, ministar na ravnatelja, a jadni ravnatelji na nastavnika da oni preuzmu odgovornost. Svi su tu da preuzmu odgovornost, a znate kako se kaže kada svi odgovaraju onda nitko nije odgovoran. Bit ću malo sarkastičan pa reći  naknadna pamet je nekad bolja nego nikakva pamet.

No, da je ostala ta odluka o covid potvrdama koja ni na čemu nije utemeljena posljednica bi bila ta da još manje roditelja bi dolazilo na sastanke. Nije to Severinin koncert pa ljudi dolaze, i ovako se borimo sa roditelji dolaze i onda izmisle ograničenje i neki bi jedva čekali da ne moraju dolaziti na roditeljske.

Jasno situacija će se razlikovati od škole do škole pa i unutar škole, i stvara se dojam o novim mjerama i rješenjima koja su kao osmišljenja, ali odavno se vidi da to nije tako. 

Bi li rješenje bilo da se donese odluka o obvezi cijepljenja u sektoru prosvjete?

Nije lako donijeti tu odluku jer kad nekome nešto nametnete onda morate i odgovarati za posljedice te odluke i to je razlog zašto odgovorni izbjegavaju to nametnuti, 

Isto tako u našem narodu postoji dišpet i kad nešto nalažete mnogi onda to neće htjeti, a procijepljenost je sada 60 posto i to će i rasti s početkom rujna tako da ne vidim problem, ali ne zanima što će onda biti problem. 

Jesu li upute Ministarstva logične ili nas u novoj školskoj godini čeka kaos?

Mislim da će biti lakša nego prijašnja. Jasno je da virus slabi, a isto tako učitelji, ravnatelji i roditelji  su naučili funkcionirati s virusom tako da očekujem da će ova godina biti normalnija u odnosu na prošlu. 

Znači pozdravljate blaže mjere u škola,a

Svakako  već godinu dana prosvjetna administracija zagovara rješenje da učenike usmjerava u učionice i to pokazalo dobrim a kako će vrijeme odmicati djeca će biti tamo gdje im je mjesto u učionici.

Ne strahujete da bi škole mogle biti mjesto zaraze

Škola nije otok ovisi o općoj slici, niti škole mogu spasiti opću situaciju niti je upropastiti.