Stipić: Vladi smo iznijeli paket zahtjeva, žurno tražimo pregovore o plaćama

24.04.2023

24.04.2023., HRT

Završio je sastanak predstavnika Vlade i sindikata javnih te državnih službi o izmjenama i dopunama temeljnog kolektivnog ugovora. 

VIDEO

Predsjednik školskog sindikata Preporod izvijestio je kako su Vladi na pregovaračkom sastanku o izmjenama temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe iznijeli paket zahtjeva vezanih uz dodatke na plaću i žurno zatražili pregovore o plaćama.

Vlada je ponudila povećanje regresa za 20 eura ove godine, a da bi se o svemu ostalome, ugovaranje božićnice i uskrsnice, tek trebalo pregovarati pa smo takvu ponudu razmotrili i ocijenili je uvredljivom za sve zaposlene u javnim službama, izjavio je Stipić novinarima.

– To je udaljeno nekoliko “svemirskih” godina od onoga što smo tražili, rekao je. No, ipak smo Vladi odlučili dati još jednu priliku i formulirali paket zahtjeva koji čine četiri dijela i to po načelu uzmi ili ostavi. Očekujemo Vladino očitovanje idući tjedan, najavio je.

Sindikati očekuju početkom svibnja na prvom sastanku otvaranje pregovora o povećanje osnovice. Stipić je rekao da ih je na taj korak izazvala Vlada ustvrdivši da u paketu moraju sagledati i porast 2 posto osnovice od 1. travnja, dogovoren davno, a i tada je bio nedostatan te ga je rast životnih troškova u međuvremenu dodatno obezvrijedio.

Na Markovu trgu ne vide da sve poskupljuje, a jedino cijena našeg rada ostaje ista, odnosno pada. Na to više ne želimo pristati i Vladi ćemo isporučiti zahtjev za povećanjem osnovice prije 1. listopada, poručio je Stipić.

Drugi zahtjev je povećanje regresa za najmanje 50 eura što, ako ima želje za pravim partnerskim odnosom sa sindikatima, drugoj strani neće biti teško prihvatiti. 

Treći zahtjev je povećanje iznosa božićnice za 50 eura, jer sindikati smatraju da je sada pravi trenutak da se i to ugovori.

Četvrti zahtjev je novo materijalno pravo zaposlenima u javnim službama – uskrsnice za 2024. u visini 100 eura za sve radnike, a 200 eura za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru. 

Sve je na Vladi, ona može riješiti situaciju i otkloniti sukobe, a sindikati su spremni i za dogovor i za sukob, a i to bi moglo biti brzo ako dogovor izostane, poručio je Stipić.

Dodao je kako traže pregovore odmah nakon 1. svibnja. Učinili smo ogroman ustupak Vladi (što tražimo uskrsnicu tek iduće godine), i sad ćemo vidjeti kako će uzvratiti, ustvrdio je Stipić.

– Ovi sindikati će se uključiti u ovu kolonu koja se pomalo formira i Vladi isporučiti svoje zahtjeve za povećanjem osnovice i to prije prvog desetog, kojim oni nama stalno mašu pred očima i drugi naš zahtjev je povećanje regresa za najmanje pedeset eura, izjavio je Željko Stipić predsjednik sindikata Preporod.

Čulinović Čaić: Očekujemo Vladinu ponudu

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić izjavila je u ponedjeljak uoči pregovora o izmjenama temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe kako očekuju Vladinu ponudu dodatka za članove reprezentativnih sindikata u odnosu na nečlanove.

To je drugi sastanak pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata o sklapanju izmjena i dopuna temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Upitana o razlikovanju članova i nečlanova sindikata Čulinović Čaić uzvratila je protupitanjem da ako netko financira rad sindikata, je li fer da imaju ista prava kao i oni koji to ne čine. 

– Sindikati su do sada puno toga učinili i to ne samo za članove sindikata i ako to nije bilo dovoljno, onda se neka ipak vidi razlika. Osobno sam pobornik toga, dodala je.

Napomenula je kako prema Zakonu o radu članovi sindikata mogu imati veća prava u odnosu na nečlanove u visini prosječne godišnje sindikalne članarine.

Na upit jesu li liječnici trebali bolje zaštiti medicinske sestre i nezdravstveno osoblje, rekla je kako je cjelokupni sustav upoznat s time što pripremaju liječnici već tri godine, što bi i kako trebalo.

– Točno je da su u sustavu male plaće i ovo što tražimo je tek prvi korak i čekamo što će biti s vremensko-kadrovskim normativima, ugovorima za specijalizante i kako će se riješiti plače kroz Zakon o plaćama u javnim službama. Očekujem da Vlada radi svoj posao na boljitku zaposlenih u državnim i javnim službama, istaknula je Čulinović Čaić.

“Ono što nam je bilo ponuđeno prošli tjedan, to je stvarno mizerno”

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak najavio je kako će tražiti da ih primi premijer zajedno sa strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara.

– Ono što mi tražimo i tražit ćemo od predsjednika Vlade Republike Hrvatske da nas primi zajedno sa samostalnim sindikatima, Hrvatskim strukovnim sindikatima medicinskih sestara i tehničara te da na kraju i mi dogovorimo neko povećanje koeficijenata. Ono što nam je bilo ponuđeno prošli tjedan, to je stvarno mizerno i to je samo povratak na ono staro što nam je 2013. godine oduzeto, rekao je Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

– Dakle, mi sada tražimo također najmanje povećanje od 10 posto na koeficijente i očekujmo od predsjednika Vlade da nas primi i da to pokušamo dogovoriti kako bismo spriječili prosvjedne aktivnosti ili ono što će uslijediti. Jer naši članovi se jednostavno pitaju što je s nama. Mi želimo također povećanje plaće, jer jednostavno s ovim minimalnim plaćama se ne može živjeti, dodao je.