Stipić: Vlada šalje poruku školstvu – vi ste nam zadnji

24.01.2024

24.01.2024.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata obrazovanja Preporod, rekao je u Studiju 4 kako je i prije bilo jasno da će povišica plaće postati “netema” u trenutku kada se počne pregovarati o koeficijentima.

– Sad su tema odnosi i zato su koeficijenti vrlo složeno pitanje. Iako još uvijek nismo dobili prijedlog koeficijenata, bilo je jasno i prije da će biti nezadovoljnika.

– Ako gledamo obrazovanje, u školstvu je bilo nekih pomaka, ispravljanja određenih nepravdi i ima čak i onih koji mogu biti zadovoljni, ali kada gledam horizontalno, kada gledamo prema drugim javnim službama, jasno je da smo mi i dalje na repu, da smo “fenjeraši” i sigurno je da trebamo biti bolje pozicionirani nego što jesmo, rekao je Stipić.

Vlada šalje poruku: Vi ste nam posljednji

Kaže da ga ljuti argument predstavnika vlasti koji često čuje u zadnje vrijeme: Lakše bismo riješili vaš problem da vas je manje.

– Pa znate što, to nije nikakav argument! Koju poruku šaljemo? Cijelo vrijeme govorimo da je obrazovanje prioritet, a kada radimo ovakav strateški dokument, pošaljemo poruku: Vi ste posljednji. To je poruka ove uredbe Vlade RH, zaključio je.

Smatra da je Vlada napravila puno pogrešaka od samog početka.

– Prvo se sve pompozno najavljivalo – za jednak rad jednaka plaća, ispravljanje nepravdi, reforma svih reformi. Potom se znalo da se sve radi u izuzetno kratkom vremenskom roku, pa su rekli da će to raditi u suradnji sa sindikatima, no nije bilo nikakve suradnje već se radilo samo o informiranju sindikata, kaže Stipić.

Zaključuje da se na kraju trebalo suočiti s istinom.

– Ovo sada je istina koja boli, a boli onoga tko je najlošije prošao, rekao je.  

“Tražimo da nas Vlada bolje pozicionira”

– Mi Vladi ne predlažemo da oni nekome smanjuju, ne, mi samo tražimo da se nas bolje pozicionira, rekao je Stipić.

– Vlada je prvo rekla 850 milijuna eura. Onda sad kažu da su još namaknuli 30 milijuna. To je 880. Sad je pitanje hoćeš li zbog dodatnih 30 ili 50 ugroziti sve ovo. Zašto? Jer ti nisi ostvario cilj. A cilj je valjda bio da mi, opet moram parafrazirati Vladu, zapravo riješimo one probleme koje ni jedna vlada prije nije željela riješiti. E sad što? Smatram da kada ima volje, ima i rješenja, i ne bi smio biti problem potruditi se dodatno, kazao je Stipić.

Sindikalne akcije – plan B?

– Nikakve akcije još nismo najavili. Dobili smo rok da iznesemo svoje primjedbe na prijedlog Vlade. To ćemo napraviti u najkraćem mogućem roku. Uvijek morate imati scenarij B jer što ako Vlada kaže “briga nas za vaše prijedloge”. Zato mi sad mobiliziramo članstvo i spremamo se upravo za tu soluciju. Daj Bože da ona ne bude potrebna, kaže Stipić.

– Vlada očito sve ovo odugovlači kako bi nam dala što manje vremena upravo za pripremanje i organiziranje akcija. Spremamo se kao da dogovora neće biti, ali smo za dogovor spremni sutra i onda neće biti ni potrebe za nikakvim akcijama.