Stipić o početku škole: Ne vidim da smo spremniji, nego što smo bili lani

19.08.2021

Autor:N1 Hrvatska, 19.08.2021.
Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, gostovao je u programu N1 i komentirao utjecaj pandemije na početak školske godine.
Govoreći o cijepljenim djelatnicima u sustavu obrazovanja, Stipić je rekao da se brojka kreće u rasponu između 50 i 55 posto.

“Bilo bi bolje da je više, ali tako je kako jest. To u svakom slučaju pokazuje da školstvo nije najveći problem, odnosno da o zaposlenicima presudno ne ovisi hoćemo li stati na kraj ovoj pošasti”, rekao je Stipić.

Kad je u pitanju početak školske godine, Stipić kaže da je teško puno vremena unaprijed javiti neke okvire, jer se situacija u pandemiji mijenja u kratkom roku.

“Teško je u ovom trenutku biti pametan, dva ili tri tjedna nekima je sve na knap, ali objektivno govoreći situacija se mijenja iz dana u dan i ne bi imalo smisla opredijeliti se za rješenja koja će nam pandemija vrlo brzo dovesti u pitanje”, rekao je Stipić.

“Ja ne vidim po ničemu da smo spremniji ove godine, nego što smo bili lani za nositi se s ovom situacijom. Obično se donesu odluke, pa se obavijesti partnere i stvori se privid da su svi informirani i da odgovornost za odluke ne snose predstavnici vlasti, nego i oni koji su pozvani na sastanak. Postoje u zemlji oni kojima smo dali povjerenje da donose odluke u ime svih nas i ja ne vidim smisla u prebacivanju odgovornosti”, rekao je Stipić.

“Ministar daje izjavu i kaže da nikakve posljedice nije pandemija imala po rezultate državne mature. Jasno je da zaostaci postoje, ja kao profesor hrvatskog jezika u razredu imam 140 sati godišnje, a skraćivanjem školskog sata s 45 na 40 minuta to je smanjeno za 15 sati. To mora imati posljedice, one su neznanje naših učenika, a da se ne bismo suočili s tom istinom, izbjegavamo provjeriti njihovo znanje”, rekao je Stipić.

Rekao je da se oko početka školske godine najavljuje sastanak, ali da oni ne znaju kad će se on održati. “Nama je potrebna komunikacija između stručnjaka i obrazovne vlasti, koja onda donosi odluke”, kazao je.