Škole, vrtići i fakulteti neće raditi barem do 19. travnja

19.03.2020

Piše: Dora Kršul, Telegram.hr, 19.03.2020.

Blazenka-Divjak-840x530Sve škole, vrtići i visoka učilišta bit će zatvoreni i idućih 30 dana, počevši od danas. Time se prošlotjedna odluka Vlade o obustavi nastave na dva tjedna proširuje na narednih 30 dana.

“Odluka Vlade o obustavi nastave u školi i prelasku na nastavu na daljinu, nema krajnji rok do kada vrijedi. U svjetlu današnje odluke Vlade o radu od kuće koja uključuje i škole, a donosi se na mjesec dana, razvidno je da nastave u školi neće biti barem do 19. travnja”, potvrđeno je upravo za Telegram iz Ministarstva obrazovanja.

Kako je danas stupila na snagu odluka o obustavi rada svih uslužnih djelatnosti i trgovina koje u ovom trenutku nisu neophodne, i to na rok od 30 dana, i prekid nastave produžen je do 19. travnja. Ranije danas, Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama, kao i redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja te uspostavi nastave na daljinu.

VLADA DANAS ODLUČILA DA UČITELJI MOGU RADITI OD KUĆE

Prema toj odluci, koja stupa na snagu danom donošenja (dakle danas), ravnatelji i čelnici tijela visokih učilišta, srednjih i osnovnih škola dužni su organizirati rad ustanova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na način da se nesmetano odvija nastava na daljinu. Pritom su ravnatelji osnovnih škola dužni organizirati rad svojih škola na način da se osigura prihvat djece koja pohađaju razrednu nastavu (od 1. do 4. razreda) u slučajevima kad su oba roditelja djeteta zaposlena i kod kojih ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece.

Isto vrijedi i za ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja – vrtiće. Ravnatelji vrtića također su dužni organizirati rad ustanova na način da se osigura prihvat djece u slučajevima kad su oba roditelja zaposlena i ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece.

RAVNATELJI ODGOVORNI ZA NASTAVNIKE KOD KUĆE I ONE KOJI SU ODREĐENI ZA RAD U ŠKOLI

Iz Ministarstva obrazovanja upravo su stigle i dodatne upute vezane uz prekid rada u školama i uspostavu nastave na daljinu. “Ravnatelj je dužan svakom zaposleniku dati njegov raspored rada i utvrditi uvjete za rad od kuće ako se takav način rada preporučuje. Za zaposlenike koji su određeni da budu u školi treba osigurati higijenske i ostale radne uvjete. Međutim, većina nastavnika i ostalih zaposlenika trebala bi raditi od kuće ako imaju za to osigurane uvjete”, stoji u uputi.

Nastavnici povratno trebaju javiti ravnateljima imaju li potrebu opremu i alate (računalo s instaliranim alatima za kolaboraciju i pristup Internetu za nastavnike), prikladni prostor za rad kod kuće i potrebnu literaturu za provođenje nastave na daljinu za nastavnike i stručne suradnike.

Obveza je svih odgojno-obrazovnih radnika osigurati kontakte i način komunikacije (virtualna učionica, telefon, e-mail); nastavnik je dužan svaki dan biti dostupan barem određeno vrijeme u virtualnoj školskoj zbornici. Također, radnici su obvezni održavati nastavu na daljinu u uobičajenom opsegu radnog vremena, pripremati sadržaje, održavati komunikaciju s učenicima, roditeljima, školom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja te davati povratne informacije učenicima i roditeljima. Dužni su i sudjelovati u drugim aktivnostima prema uputi ravnatelja i Ministarstva.