SINDIKATI: “Vlada je namjerno otezala početak pregovora”

09.10.2017

Slobodna Dalmacija 09.10.2017.

Danas počinju pregovori Vlade i sindikata za Temeljni kolektivni ugovor za 180.000 službenika i namještenika u javnim službama, a već u startu sindikati se žale kako će se sve odvijati u vremenskom škripcu.

Makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin izračunao je kako je potrebno povećati osnovicu za plaće za 15,2 posto kako bi se ponovno dosegnuo odnos od 95,7 posto
iznosa plaće u privredi za pla-ću u javnom sektoru, koliko je bio 2008. godine. beafaa0791abd987cf1af1418d111dff

– Već dva mjeseca kasni se s početkom pregovora jer se nepotrebno dugo utvrdivala re-prezentativnost za sastav pregovaračkog odbora, tako da praktički ostaje samo tri i pol tjedna za dogovor. To se radi namjerno kako bi se sve odigralo ubrzano pod pritiskom jer pregovori moraju biti gotovi do kraja listopada – žali se Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod”. U okviru TKU-a pregovara se o materijalnim pravima zapo-slenika kao što su regres, božićnica, putni troškovi, dnevnice, terenski dodatak, jubilarne nagrade i drugo. U sindikatu su proveli analize putnihtroškova, i tražit će da se dosadašnja naknada troškova prijevoza u visini 0,65 kuna po kilometru podigne dvostruko – na 1,32 kune.

-Naručili smo stručnu analizu s Prometnog fakulteta od prof. Željka Marušića koja je pokazala da su naši zaposlenici jako zakinuti sadašnjim naknadama. Imamo slučaj profesora koji putuje iz Trogira u Knin dnevno u jednom smjeru 80 kilometara i isto toliko natrag. On je, prema obračunu stvarnog troška u četiri godine putovanja, zakinut za ravno 70.000 kuna putnih troškova. Isto tako problem je i u metodologiji izračuna. Imamo slučaj nastavnice iz okolice Bjelovara kojoj se plaća naknada za vlak, a ne za autobus iako tom trasom vlak ne vozi deset godina i trava je narasla do ramena -upozorava Stipić.

Kroflin, pak, kaže kako sve ovisi o Vladinim prioritetima odnosno hoće li novac usmijeriti za rast plaća ili će ga utrošiti za nabavu vojnih aviona ili povećanje povlaštenih mirovina, čiji je prosjek u srpnju 2017. iznosio 5.139 kuna.