Sindikati od premijera očekuju ponudu koju neće moći odbiti ili idu u štrajk

04.06.2023

04.06.2023.

Prijetnje – dajte nam veće plaće, inače štrajk – natjerala je premijera Plenković da za stol pozove sindikate državnih i javnih službi. Dolazi li, kako je to dosad bilo, na ono što je nazvao spasononsim konzultacijama sa spasonosnom ponudom, u Vladi ne otkrivaju. Na sastanku neće biti predstavnici službenika na sudu i u državnim odvjetništvima, jer nisu reprezentativni sindikat. Ali njima je ionako dosta razgovora pa sutra u sedam sati ujutro kreću u štrajk.

Zapisiničari, upisničari i čistačice u petak su izišli pred sudove kao znak upozorenja. Dosta im je upozoravanja na male plaće, tražili su 400 eura povišice pa u ponedjeljak kreće štrajk. Na pitanje hoće li u ponedjeljak održavati ročišta, Iva Šušković iz Sindikata državnih i lokalnih službenika kaže da vjerojatno neće.

“Osim onih koja se moraju održavati što su definirali sa svojim nadređenima unutar sudova”, naglasila je Šušković.

kolski sindikati tražili su 10 posto povećanje plaća. Inače – štrajk.

“Ono u čemu smo mi u problemu je da nama za dva tjedna završava nastavna godina i mi sve što ćemo raditi moramo raditi jako brzo”, kaže Stipić.

Sindikat zaposlenih u visokom obrazovanju traže 20 posto veće plaće. Smatraju da imaju pravo na to jer su i drugi tražili, a liječnici dobili. Ipak, očekuju da će premijer svima ponudit isto.

Predrag Marković iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja kaže da su oni povećanje plaća tražili na temelju jasnih parametara. “Zaostatak od prošle godine, suficit prošle godine, rast ove godine, zaostajanje za privredom”, nabraja Marković i dodaje da je ipak to teško naravno očekivati.

Očekivano ili ne, prosvjedne akcije medicinskih sestara nisu urodile povećanjem plaća od 10 posto. Čekaju rasplet sastanka s premijerom u ponedjeljak, a onda u Ministarstvu u utorak.

Na pitanje radi li se o zadnjoj prilici Vladi, Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara kaže da jest. “Tako je, čekamo još ponedjeljak i utorak pa ćemo vidjeti što će biti rečeno. Sazivamo naša tijela i idemo u donošenje odluka”, naglasila je.

Odluka, je naravno, o štrajku. Istim putem će i pravosudni policajci. Osim ako sutra od ministra pravosuđa ne bude izrečena “tako dobra ponuda da padnemo na guzicu”, kako kaže Jelenko Krešo iz Sindikata pravosudne policije.

Pravosudni policajci traže povećanje koeficijenata od 15 posto. Njihov štrajk izazvao bi odgode rasprava na sudovima, a rad u zatvoru izgledao bi ovako.

“Mi moramo našim ljudima, klijentima, zatvorenicima, moramo dati jesti, moraju se tuširat, ali ne moramo trčat. A ako se zabrani štrajk imamo mi način na koji možemo sve to usporiti”, kaže Krešo.

Suci su bili u takvom bijelom štrajku pa se dogovorili s ministrom. Liječnici su prijetili štrajkom i dobili svoje. Od premijera se sada očekuje ponuda koju nitko neće moći odbiti.