Sindikati nezadovoljni sastankom o povećanju osnovice: “Tu ne možemo otkrivati toplu vodu. Uvijek imamo svoje alate”

21.09.2022

21.09.2022. Nova TV

VIDEO

U Ministarstvu rada održani su pregovori ministra rada i financija s predstavnicima sindikata vezano za povećanje osnovice plaća u državnim i javnim službama. Dogovoreno je da će Vlada konkretnu ponudu dati idući četvrtak, a sindikati očekuju da se pregovori ubrzaju kako bi povećanje osnovice bio od 1. listopada.

Nakon pregovora ministra rada i financija s predstavnicima sindikata vezano za povećanje osnovice plaća u državnim i javnim službama, zaključeno je i da će se odmah pregovarati i za osnovicu u 2023.

Koliko povećanje sindikati traže, nisu otkrili. Kažu da će svoje zahtjeve reći kada čuju ponudu Vlade.

Ministar Marin Piletić je na upit reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Vištice rekao da će sljedeći četvrtak doći s konkretnim analizama i ponuditi konkretnu sumu.

“Sindikati su danas očekivali da će Vlada izaći s ponudom, mi nismo izašli sa svojim zahtjevom. Visina našeg zahtjeva će ovisiti o tome koji će dio problema Vlada riješiti”, kazao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić u Dnevniku Nove TV.

“Ovisi hoće li riješiti zaostajanje u pet mjeseci, hoće li do kraja godine riješiti korekciju osnovice ili će se u paketu riješavati i 2023.”, pojasnio je.

Ukoliko se bude sve rješavalo u paketu, zahtjev sindikata bit će dvocifren, dodao je Stipić u razgovoru s Višticom.

U izvještaju su napisali da Vlada pregovara otvorena srca i zatvorenog novčanika. “Ministar se jada da ipak nema toliko novca u državnom proračunu koliko se misli i da ima neočekivanih rashoda”, kazao je Stipić.

Kaže da dijeli ministre u dvije skupine. “Imate onih koji kažu – novca ima, ali vam ga mi ne damo i druge koji kažu – novca nema pa nas morate razumjeti. Kako bilo, nama se uvijek crno piše”, smatra.

Uvećanje osnovice očekuju 1. listopada. “Tu ne možemo otkrivati toplu vodu. Sindikati uvijek imaju te svoje alate –  najave sindikalnih akcija, najava štrajka, postupak mirenja, i onda kako nam bude”, naveo je.

Kaže da se nada da će u četvrtak znati više, iako bi bi sretniji da su danas saznali. “Rujanska plaća će biti isplaćena nažalost po osnovici 6.2, 8.6”, zaključio je.