Sindikati javnih službi odbili ponudu vlade, prijete štrajkom

03.04.2022

03.04.2022. Index.hr, HINA

SINDIKATI javnih službi, njih 11, odbacili su ponudu vlade oko novog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike.

Danas su poslali priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Nakon privremenog prekida pregovora između sindikata javnih službi i Vlade RH, sindikati su pristupili konzultacijama na svojim tijelima i u članstvu o ponudi Vlade kojom u 2022. godini nudi povećanje osnovice za plaće u javnim službama od 2% od 1. travnja ove godine.

Svih jedanaest sindikata javnih službi – članova pregovaračkog odbora za sklapanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama – jednoglasno je odbilo ponudu Vlade RH i donijelo odluke kojima su otvorili mogućnost pokretanja industrijskih akcija, uključujući i štrajk.

Prijete štrajkom

S obzirom na to da zadnji podaci o inflaciji govore o 6,3% rasta cijena na godišnjoj razini, sindikati javnih službi i dalje inzistiraju na povećanju osnovice od 4% od 1. travnja i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije, kretanju drugih plaća u zemlji i gospodarskom stanju. Sindikatima je, također, potpuno neprihvatljiv prijedlog Vlade oko naknade troškova prijevoza jer bi ti troškovi u neshvatljivoj mjeri padali na teret samih zaposlenika.

Neshvatljivo je da Vlada RH, unatoč rastu troškova života, unatoč podataka o rastu proizvodnje, što ističe sama Vlada, unatoč tome što se proračun puni iznad očekivanja i da novaca ima, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima, i to onim radnicima koji su nosili najteži teret spašavanja građana, održavanja društva i države u vrijeme pandemije. Takav pristup, društveno autističan, izaziva zgražanje svih radnika i njihovih obitelji.

Pokretanje konkretnih industrijskih akcija ovisit će o ishodu idućeg sastanka pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi koji bi se trebao održati idući tjedan”.

Priopćenje potpisuju: Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvenom osiguranju, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu – Preporod, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske te Hrvatski liječnički sindikat i Sindikat kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Anketa na index.hr