Sindikat znanosti napao vladu: Falsificirali su potpis, ovo je skandalozno

02.04.2024

02.04.2024.

Index.hr

MINISTARSTVO znanosti i obrazovanja je 23. veljače ponudilo Sindikatu hrvatskih učitelja, Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama i Sindikatu znanosti potpisivanje dvaju sporazuma kojima se zaposlenicima u obrazovanju i znanosti ukidaju prosvjetni dodatak od 13.72 posto i dodatak za nenastavno osoblje od 6.11 posto izboren štrajkom iz 2019., objavio je Sindikat znanosti u priopćenju.

“Sindikat znanosti je odbio potpisati navedene sporazume jer smatra da nisu u interesu zaposlenika, niti su vladi od bitnog značaja. S odlukom Sindikata jasno je bio upoznat i sam ministar Fuchs kojem je osobno obrazložen stav Sindikata o nepotpisivanju”, navodi sindikat.

“Ovo je skandalozno”

“Usprkos navedenom, Sindikat je prije nekoliko dana postao svjestan činjenice da su 6. ožujka u Narodnim novinama objavljeni gore spomenuti sporazumi u kojima se kao potpisnik navodi i Sindikat znanosti.

Ovakva vrsta falsificiranja volje Sindikata skandalozna je i nedopustiva u demokratskoj zemlji, članici EU-a. Ako se ovako nešto događa netom pred izbore, postavlja se pitanje što nas s predstavnicima ove vlade čeka u idućem mandatu, ako ga osvoje”, piše sindikat.

Zaprijetili vladi nadležnim institucijama

“Od vlade zahtijevamo da u najkraćem mogućem roku pokaže da je riječ o nesposobnosti i velikoj pogrešci ove administracije na način da objavi službeni ispravak navedenih sporazuma te da se na stranicama vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja javno objavi isprika Sindikatu.

Ako do toga ne dođe ili zaključimo da je riječ o svjesnoj manipulaciji, upozorit ćemo sve nadležne institucije, domaće i strane, na ovakav potpuno neprihvatljiv postupak, poduzet ćemo sve dostupne pravne korake te o svemu učinjenom obavijestiti medije i građane ove zemlje”, zaključuje Sindikat znanosti u priopćenju koje potpisuje Matija Kroflin.