Sindikat Preporod odbio Plenkovićevu ponudu: “Ne, premijeru, nismo glupi”

29.10.2022

29.10.2022. HINA

ŠKOLSKI sindikat Preporod danas je ispred crkve sv. Vlaha u Dubrovniku održao press-konferenciju na kojoj su istaknuli da ne mogu prihvatiti vladinu ponudu povećanja osnovice plaće te da su uskraćeni.

Sindikat Preporod zatražio je mišljenje članova u 392 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj. Ponudu vlade prihvatila su 34.66 posto radnika, a odbila su je 65.05 posto, javlja N1. “Zato Sindikat Preporod neće potpisati sporazum o dodatku temeljnim ugovorima”, istaknuto je na presici.

Šef Sindikata Preporod Željko Stipić poručio je da ponuda zapravo znači smanjenje cijene njihovog rada te da je to neprihvatljivo.

“Ova priča između vlade i sindikata, koja traje već mjesec dana, privodi se kraju. Nažalost, ne mogu odgovoriti hoće li u ponedjeljak biti ili neće biti dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru. Procedura u sindikatima je različita, ne znamo kakvo je stanje u obrazovnim sindikatima, a bez njih nema dodatka. To znači da ono što je premijer pompozno najavio, da je postignut dogovor sa sindikatima, da je to još upitno.

“Nismo glupi”

Imamo volju članstva, prvi smo pokrenuli pojedinačno izjašnjavanje članstva kad su u pitanju kolektivni ugovori i tu nismo radili kompromis. Ponuda je odbijena jer se učitelji i nastavnici ne prepoznaju u njoj jer ta ponuda znači da ćemo i iduće godine imati smanjenje cijene našeg rada.

Ovo je odluka 8 tisuća nastavnika i učitelja. Šaljemo poruku da nismo zadovoljni makar u ponedjeljak bili sami, ali nećemo biti sami, ustrajat ćemo. Ono što je vlada ponudila radnicima u javnim službama, to ne zadovoljava naša očekivanja. Ne, premijeru, nismo zadovoljni, nemojte nas uvjeravati da je više ono što je manje, nismo glupi. Znamo da smo uskraćeni, ali znamo i računati”, poručili su.

Hrvatski liječnički sindikat prihvatio ponudu

Članovi Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) izjasnili su se većinom glasova da prihvaćaju vladinu ponudu, izvijestili su danas iz tog sindikata.