Sindikat Preporod poručuje: ‘Dobije li profesor Franjo otkaz, održat ćemo veliki prosvjed!’

09.12.2018

RTL, Zorana Čičak. 08.12.2018.

Nakon priče o profesoru iz Čakovačke škole koji je fizički napao dvojicu učenika nakon što su ga pogodili kredom, ne stišavaju se reakcije. Doslovno se pokrenula lavina pod heštegom – i ja sam Franjo.

I dok su svjedočanstva učitelja o neugodnim iskustvima na nastavi anonimna, kako bi upozorili da je situacija izmakla kontroli, neki od njih stali su pred kamere RTL-a.

 

Profesor Igor Šarić fiziku predaje već 28 godina, a prijetnje je doživio od učenika ali i od njihovih roditelja.

“Nakon popravnog ispita doživio sam od roditelja prijetnju da ću ostati bez posla ali i bez života, prijavio sam to i DORH-u i policiji”, kaže Šarić.

Međutim, dovoljno dokaza da mu se prijetilo smrću nije bilo. Kaže – takva iskustva nisu rijetka, a ostavljaju posljedice.

“Osjećao sam se užasno, taj stres i sve jednostavno onda odeš na bolovanje. Moraš se udaljit s radnog mjesta.”

No, vratimo se na priču iz Čakovca. Nakon što su dvojica učenika ometala nastavu i gađala profesora kredom, on je reagirao nasilno. Kakve posljedice će snositi profesor tehničke škole u Čakovcu još nije poznato.

“Tako sam reagirao da sam ga gurnuo nogom, da ne kažem, nisam ga ozlijedio. Onda sam ga u kabinetu, nisam ga mlatio, ali sam gurnuo, istao tako i drugog učenika. Ja sam to napravio i da mora, opet bih to napravio, iako me sram činjenice da sam to morao napraviti”, kaže Franjo Dragičević, profesor u Tehničkoj školi Čakovec.

Njegov potez probudio je solidarnost učitelja i profesora diljem zemlje. Uz hešteg “I ja sam Franjo” na društvenim mrežama masovno dijele svoja iskustva.

“Učenik mi je stavio nož na vrat uz prijetnje ubojstvom.”

“Učenik mi je držao ruke na leđima dok su ostali kopali po mom osobnom računalu. ”

Sindikat nasilje ne odobrava ali kaže – nastavnike se treba bolje zaštititi.

“U kaznenom zakonu puno preciznije treba odrediti sankcije za svako ometanje posla u školi. Sada se nadamo da će poslije ovog slučaja neki progledati i stvoriti zakonske pretpostavke da učitelji na poslu budu zašticeniji”, kaže Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u školstvu Preporod.

Pučka pravobraniteljica na Facebooku opravdavanje nasilja prema djeci osuđuje, a pravobraniteljica za djecu poručuje – nikakvom nasilju nije mjesto u školi.

imjer ili model ponašanja prema djeci pa čak i kada su izloženi provokacijama i moraju pokazati kako se nenasilno ponašati u takvim situacijama”, poručila je pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević. 

Hoće li čakovečki profesor Franjo dobiti otkaz, znat će se u ponedjeljak.

Ministrica Blaženka Divjak danas nije bila dostupna za izjave, a na pobunu nastavnika protiv nasilnih učenika iz ministarstva su reagirali priopćenjem:

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja izrazito ozbiljno shvaća situaciju nasilja u školama. Trenutno analizira sve dostupne podatke i prijave kako bi u što kraćem roku pokrenulo novi akcijski plan za suzbijanje nasilja uz postojuće programe  prevencije koji su trenutno na snazi”, stoji u priopćenju.

Kako RTL doznaje učitelji, nastavnici i profesori okupljani u Sindikatu Preporod čije je čakovečki profesor član ne planiraju stati na društvenim mrežama. Ukoliko njihov kolega dobije otkaz spremni su čak i na prosvjed podrške Franji u Čakovcu.