Sindikat Preporod najavio prosvjedne konferencije pred Banskim dvorima

14.03.2019

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod najavio je u četvrtak prosvjedne konferencije za novinare pred zgradom Vlade jer još nije ispravljena nepravda iz kolektivnog ugovora zbog koje su smanjene plaće oko tisuću stručnih suradnika u dvadesetak posebnih škola.

Premijer Andrej Plenković najavio je u rujnu u Saboru da će s ministricom Blaženkom Divjak brzo riješiti taj problem, ali se ništa nije dogodilo.

“Kolektivnim ugovorom za školstvo iz svibnja prošle godine stručni suradnici, njegovatelji, odgajatelji, medicinske sestre i tehničari i terapeuti ostali su bez prava na dodatak na plaću, zbog čega im je plaća smanjena od 150 do 500, pa i znatno više kuna”, rečeno je na konferenciji.

“Onima koji dobivaju velike plaće to ne znači mnogo, ali nama znači”, kazala je Tanja Dejanović-Šagadin iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak dodavši kako ih još više muči problem “nefer odnosa” prema kolegama koji rade u istim otežanim uvjetima, ali im se to ne priznaje.

Tanja Biloglav iz Centra za autizam upozorila da se to ne događa samo u posebnim ustanovama, nego i u redovnim školama koje imaju takve odjele.

“Iako je koeficijent ne posebne uvjete rada fiktivno povećan, plaća zaposlenicima je smanjena. Mi u naših ustanovama ne možemo djelovati bez edukatorsko-rehabilitatorskih struka, a oni rade 24 sata na dan, cijelu godinu bez praznika”, kazala je.

Premijer Andrej Plenković najavio je u rujnu u Saboru da će s ministricom Blaženkom Divjak brzo riješiti taj problem, ali se ništa nije dogodilo. Oni očito računaju na to da ćemo mi na taj problem zaboraviti, kazao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Stoga je najavio održavanje prosvjednih konferencija za novinare pred Banskim dvorima na kojima će govoriti povjerenici sindikata u posebnim školama iz svih dijelova Hrvatske.

U svibnju prošle godine ministrica znanosti i obrazovanja potpisala je kolektivne ugovore sa Sindikatom hrvatskih učitelja i Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji je na snazi do lipnja 2022. godine.

Tada su izrazili obostrano zadovoljstvo postignutom razinom zaštite i razinom prava zaposlenih u školstvu, s izuzetkom vezanim za posebne uvjete rada, odnosno na rad s učenicima s teškoćama u razvoju.