Sindikat Preporod proveo je anketu o prosvjedu protiv covid-potvrda u školama

09.11.2021

09.11.2021. Index.hr, Sindikat Preporod

Na traženje pojedinih članova sindikat, Sindikat Preporod proveo je anketu o interesu članstva za prosvjed protiv uvođenja Covid-potvrda u školama. Anketa je provedena na uzorku od približno 1/4 članstva, te je od 2860 anketiranih članova za prosvjed pokazalo interes 252 člana, što čini manje od 10%.

Temeljem dobivenih rezultata Sindikat Preporod neće organizirati niti će sudjelovati u prosvjedu na tu temu.

SINDIKAT Preporod, koji okuplja više tisuća učitelja i ostalih prosvjetnih radnika, bio je zasut dopisima članova sindikata i prije nego što je najavljeno uvođenje covid-potvrda za sve državne i javne ustanove, među kojima i za škole.

Stoga je sindikat Preporod, kako je za Index rekao šef sindikata Željko Stipić, odlučio provesti anketu među svojim članovima na području Zagreba i Zagrebačke županije o tome jesu li za dolazak na prosvjed protiv uvođenja covid-potvrda.

Proveli anketu, od 2860 članova samo su se 252 izjasnila za prosvjed

Danas su im stigli rezultati koji su pokazali jako slab interes, tako da od prosvjeda neće biti ništa, kako nam je otkrio Stipić.

“Anketu smo provodili od petka do jučer navečer u tri naše organizacijske jedinice. U osnovnim i srednjim školama grada Zagreba i Zagrebačke županije. U tim školama imamo 2860 članova, a za dolazak na prosvjed izjasnilo se njih 252. To je manje od 10 posto, tako da to pitanje neće ni ići na glavno vijeće sindikata zbog slabog interesa. Prosvjed protiv uvođenja covid-potvrda u škole nećemo organizirati”, otkrio je Indexu Željko Stipić.

Navodi kako su zadnjih tjedana bili zasuti pitanjima jesu li spremni organizirati prosvjed ako dođe do uvođenja covid-potvrda u škole.

“Veliki nesrazmjer između dopisa i stanja na terenu”

“Proveli smo anketu jer je to jedini način da znamo poduzeti daljnje akcije. Pokazalo se da je velik nesrazmjer između dopisa kojima smo bili zasuti i stvarnog stanja na terenu. Mi smo kao sindikat željeli pružiti priliku i onima koji su protiv covid-potvrda jer ne želimo dijeliti ikoga. No zašto bi sindikat nešto radio ako nema interesa”, kazao nam je Stipić.

Navodi kako još uvijek nema presude Ustavnog suda o ustavnosti covid-potvrda te da se sve dok se to ne dogodi ne mogu ponašati prema svojim članovima kao da presuda postoji.

“Naša je uloga da članstvu ponudimo prosvjed, no, evo, izjasnili su se. Tako da od toga neće biti ništa, ali i dalje ćemo kao sindikat pratiti svoje članove u svemu što će uslijediti. Tako ćemo, u slučaju ako poslodavci krenu davati opomene pred otkaz onima koji se ne žele testirati, a nemaju covid-potvrde, pisati očitovanja, tražit ćemo da se na školskim odborima raspravlja o otkazima. Preko odvjetničkih ureda ćemo pratiti naše članove u sudskim sporovima. To je uloga sindikata. No, onog trena kad dođe presuda Ustavnog suda, tad više neće biti tih mogućnosti. Sigurno nećemo ulaziti u gubitničke sporove, samo sporova radi”, istaknuo je Stipić za Index.