Sindikalisti se okomili na ravnatelje škola koji, tvrde, prijete učiteljima koji štrajkaju

11.10.2019

Piše: Zdravka Grund, 11.10.2019. Telegram.hr

Na početku današnjeg cirkularnog štrajka u osnovnim i srednjim školama javnosti su se obratili predstavnici Sindikata Preporod koji su se u štrajku pridružili većinskim sindikatima. Prema njihovim podacima odaziv drugog dana štrajka je dobar.

“U Varaždinskoj županiji 84,88, u Splitskoj 84,03, u Međimurskoj 85,21, a i Dubrovačko- neretvanskoj oko 68,60 posto. To je visok odaziv osobito jer se radi o drugom danu štrajka”, rekao je predsjednik sindikata Željko Stipić dodajući kako je odaziv dobar jer su svi školski sindikati u štrajku i jer su ujedinjeni. Kazao je da je odazivu štrajku doprinijelo i to što postoji veliko zanimanje javnosti, ali i činjenica da prvi put u njemu imaju i podršku resorne ministrice.

Prijetnje na razini ravnatelja

Priopćio je kako ovaj put nema prijetnji za kažnjavanje nastavnika i učitelja koje su ranije uoči štrajkova stizale, pa da je više školskih radnika pristupilo štrajku.

“Tih pritisaka ima manje, jer ih sada nema iz Ministarstva. Ima ih od pojedinih ravnatelja koji osporavaju zakonitost ovog štrajka. Ni oni, ni tajnici škola, od kojih neki to također rade, nisu oni koji štrajk mogu osporiti niti to smiju raditi. To može samo Županijski sud u Zagrebu. Dok njihovog osporavanja nema, nitko učitelje i ostale zaposlenike ne smije odgovarati od štrajka jer on smatra da je to protuzakonito. Naš štrajk ima uporište u zakonima i kolektivnim ugovorima i mi nismo avanturistički poveli zaposlenike u štrajk i sve smo pažljivo odvagnuli kada smo se odlučili pridružiti kolegama. Mislim da neće biti posljedica”, kazao je Željko Stipić.

Očekivanja – velika

Govoreći o očekivanjima, Stipić je kazao kako se može očekivati da Vlada u cijelosti prihvati traženja sindikata. Tvrdi da ne postoji tolika razlika između onog što sindikati traže i Vlada nudi. Razlika je u tome da to Vlada želi učiniti kroz dodatak kolektivnom ugovoru, a sindikati žele da se to radi kroz povećanje koeficijenta. Pritom se Vlada, dodao je, ne želi odreći toga da je uvijek prije ona određivala te koeficijente.

Također je naveo kako će štrajk trajat dok god Vlada ne prihvati sindikalne zahtjeve. Osvrćući se na to da su pregovore i štrajk povela dva druga sindikata, Stipić je kazao kako nema veze što imaju dva zapovjedništva jer su svi oni jedna vojska. Na konferenciji za medije je također kazao kako će u međuvremenu osmisliti i način na koji će zadržati jednaku snagu članstva kako štrajk ne bi slabio, pa u tom sindikatu razmišljaju i o prosvjedima.

U podne nova konferencija za medije

Podsjetimo, jučer se štrajk nastavnika kojim se traže veće plaće održavao u cijeloj zemlji i pristupilo mu je oko 90 posto učitelja. Danas je krenuo takozvani cirkularni štrajk. Tako ne rade škole u četiri županije: Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

U podne će sindikati (Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja) izvijestiti koje škole neće raditi u ponedjeljak te kako protječe štrajk.