Savjetovanje u Lovranu – 50 sati za pamćenje

04.04.2022

Lovran 01. travnja – 03. travnja 2022.

Izabravši u naslovu broj sati umjesto dana vođeni smo općim dojmom sudionica i sudionika sindikalnog savjetovanja koje se od petka do nedjelje odvijalo  u lovranskom hotelu Excelsior. Sveden na brojke, skup je moguće opisati: više od 250 sudionika, 5 autobusa i 2 minibusa,  4 izlaganja, 2 panela, promocija 1 knjige i 1 aplikacije. Dio koji izmiče brojkama: druženja, zajedništvo, opuštanje… Krenimo redom. 

Nakon uvodnog dijela u kojem su se skupu, uz predsjednika Sindikata Željka Stipića obratili gosti: predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Jadranka Dimić i  državni tajnik u MZO-u Tomislav Paljak, održan je panel na kojem su na pitanja o pregovorima za TKU odgovarali Jadranka Dimić i Željko Stipić.

Subotnji se raspored sastojao od izlaganja Hrabroslava Filakovića o zaštiti osobnih podataka i Borisa Jokića o utjecaju pandemije na sudionice i sudionike u odgojno-obrazovnom procesu. Predvečer je održana vrlo posjećena promocija knjige Ivana Plantića: Mala zemlja za velike reforme, povijest hrvatskog školstva od doseljenja do iseljenja. O knjizi su uz autora govorili Marijan Šimeg, glavni urednik Školskih novina, Željko Stipić i Boris Jokić.

Nedjeljno prijepodne je započelo prezentacijom aplikacije Mateja Pavelića iz Digitallaba, aplikacije kojom će se koristiti povjerenici u budućem radu, a nastavilo se izlaganjem Viktora Gotovca sa zagrebačkog Pravnog fakulteta o kolektivnom pregovaranju i kolektivnim pregovorima. Radni je dio savjetovanja završen panelom o radno-pravnom statusu radnika u školama koji su vodili Milka Rodić, pravnica Sindikata i Denis Bajs, odvjetnik s kojim surađuje Sindikat.

Pored nadasve sadržajnog radnog dijela, sva su tri dana bila ispunjena druženjem, prvo u autobusima, potom u hotelskom foajeu i naposljetku, u sitne sate,  na hodnicima 7 kata.  Štimungu je značajno pridonijela sa svojom harmonikom naša kolegica Jasna Krilić iz Ploča.  Opći je dojam da je savjetovanje predstavljalo pun pogodak, da je svatko za sebe, i u službenom i neslužbenom dijelu, mogao pronaći ponešto, da će poslije Lovrana nekako podružnice živnuti i da će ih biti lakše voditi u predstojećim kušnjama.  

Petak 01. travnja 2022.

Subota 02. travnja 2022.

Nedjelja 3. travnja 2022.