2. sastanak Vlade i sindikata javnih službi

28.10.2019

28.10.2019.

Današnji je sastanak predstavnika Vlade i sindikata javnih službi započeo napuštanjem sastanka predstavnika Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog školstva. Nakon što je Branimir Mihalinec u ime ova dva sindikata postavio pitanja potpredsjedniku Vlade Zdravku Mariću hoće li i kada premijer primiti predstavnike ovih sindikata, te nakon što je potpredsjednik Vlade odgovorio da ne može odgovoriti na ova pitanja, predstavnici ovih sindikata, kojima se pridružio i Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog školstva, otišli su sa sastanka.

Voditelj sastanka sa sindikalne strane Vilim Ribić, nakon što je naglasio kako će on na sastanku predstavljati i ova tri sindikata, čiji predstavnici ne sudjeluju u pregovorima, iznio je u ime sindikalne strane zahtjev za povećanjem osnovice od 18.3-posto.  Uz ovaj zahtjev Ribić je istaknuo kako sindikati traže da predmetom pregovora budu i visina božićnice ili 13 plaća. Sindikalne zahtjeve Ribić je argumentirao ukupnim stanjem državnih financija.

U ime Vlade ministar Zdravko Marić iznio je ponudu o stupnjevitom rastu osnovice u 3 navrata do visine povećanja od 6.123-posto. Na pitanja predsjednika Preporoda je li to startna ili konačna ponuda, ministar Marić je odgovorio kako je ponuda konačna u pogledu visine, ali da će se pregovarati jedino o dinamici ostvarivanja povišice. Na još jedno pitanje predstavnika Preporoda hoće li se pregovarati i o regresu, božićnici, osnovici jubilarne nagrade i visini dara za djecu, predstavnici Vlade odgovorili su negativno.

Nakon što je sastanak završio, održan je kratak sastanak predstavnika sindikata. Predstavnik Preporoda ovaj je sastanak napustio nakon što je kolege iz drugih sindikata javnih službi upoznao s nizom nekorektnih poteza predstavnika SHU-a i  Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama naspram Sindikatu Preporod.

P.S  Unatoč nekorektnom i nekolegijalnom držanju dvaju sindikatu u ovom štrajku, koje uključuje neobavještavanje Preporoda o županijama u kojima se provodi štrajk, presice i akcije bez predstavnika Preporoda, nepozivanje predstavnika Preporoda na sindikalne sastanke, difamiranje predsjednika Preporoda i Sindikata Preporod u javnosti, Preporod će i dalje ustrajati u štrajku koji se provodi u školama te neće u javnost izlaziti s izjavama ili informacijama koje bi mogle oslabiti uspostavljeno zajedništvo svih školskih sindikata u provedbi štrajka.

Željko Stipić