Sastanak predstavnika Preporoda i ministrice Blaženke Divjak

01.08.2017

01.08.2017.

UPOZNAVANJE IZNOŠENJEM PROBLEMA

Prvi sastanak predstavnika Preporoda Gordane Kovač Bluha i Željka Stipića  protekao je u jednosatnoj razmjeni mišljenja o problemima koji opterećuju odnose sindikata i vlasti (povećanje osnovice u javnim službama na plaći za kolovoz i depresivna poruka o proračunskom tretmanu obrazovanja u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike), odnosno o aktualnostima vezanim uz izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju i predstojećim kolektivnim pregovorima.

IMG_0930Unatoč stavu ministrice Blaženke Divjak da se problem osnovice mora rješavati u dogovoru Vlade i sindikata, predstavnik je Preporoda naglasio kako Vlada,  uz pomoć Zakona o osnovici plaće, još uvijek može kroz naredna 3 tjedna izbjeći „blamažu“ razjednačavanja plaća u državnim i javnim službama. Posebna odgovornost u svemu ovome pripada, istaknuli su predstavnici Preporoda, ministrici resora u kojem je zaposleno više od polovice zaposlenih u javnim službama.

Smjernice ekonomske politike opasan su dokument, naglasio je predstavnik Preporoda, jer će se njegove odredbe o povećanju od 1.8%, 0.8% i 0.7% odraziti na tretman obrazovanja od 2018. do 2020. U svom je odgovoru ministrica naglasila kako se ipak radi samo o projekcijama, odnosno kako su sve projekcije podložne promjenama.

Započeti posao na izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju treba što prije završiti. Dosad dogovorena pozitivna rješenja,  kao što su pojednostavljenje postupka izricanja pedagoških mjera, treba zadržati, ali do konačnog prijedloga zakonskih promjena koje će se uputiti u javnu raspravu treba još jednom „protresti“ sve odredbe postojećeg teksta.

Zbog kratkoće predviđenog vremena za sastanak, izostala je razmjena stavova o kolektivnim pregovorima. Ipak, predstavnici Preporoda su uspjeli ministricu upoznati s pitanjem zakidanja na troškovima prijevoza, najosjetljivijem pitanju budućih pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru.

Ministrica Divjak je pokazala zanimanje za stajališta sindikata o produžnoj nastavi. Nakon upoznavanja ministrice s kronologijom događaja koji su doveli do spora prosvjetnih vlasti i školskih sindikata, predsjednik Preporoda je još jednom istaknuo kako rješenje treba naći ili u dokidanju produžne nastave i vraćanju dvaju popravnih ispita, odnosno u tretiranju produžne nastave kao prekovremenog rada.

Sastanak ministrice Divjak i predstavnika Preporoda  završio je uzajamno izrečenim stavom kako treba ustrajati na otvorenoj razmjeni mišljenja i probleme rješavati dijalogom dviju strana.