Sastanak Glavnog vijeća Sindikata Preporod

15.10.2016

Glavno je vijeće 15. listopada održalo svoju 5. sjednicu. Podneseni su izvještaji o svim važnijim aktivnostima u protekla četiri mjeseca. Preporod je na vrijeme Povjerenstvu za utvrđivanje reprezentativnosti dostavio podatke o broju članova u osnovnom i srednjem školstvu. U osnovnom je školstvu prijavljeno 6367 članova u 247 podružnica, a u srednjem školstvu 2683 člana u 101 podružnici. Kako nisu poznati podaci o broju prijavljenih članova od strane Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, još uvijek se ne zna prelazi li broj prijavljenih članova 20% u odnosu na ukupan broj sindikalno organiziranih radnika. Odluka Povjerenstva bi trebala biti naskoro donesena.

U vrijeme predizborne kampanje Preporod je uputio 8 pitanja političkim strankama i koalicijama. HDZ, MOST, Živi zid, Bandić 365, Pametno, Hrvatski laburisti i SRP su odgovorili na upućena im pitanja. Predizbornom anketom smo nastojali dobiti konkretne odgovore na konkretna pitanja. Pristigli odgovori će Preporodu poslužiti u budućim aktivnostima, bilo da se radi o sudjelovanju u izradi zakona ili kolektivnom pregovaranju.

Glavno je vijeće prihvatilo i izvještaj o sudjelovanju predstavnika Preporoda u radu Povjerenstva koje radi na Nacrtu Izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju. Preporod je poseban interes iskazao kada se razmatralo izmjenu postojećeg rješenja koje se odnosi na sastav i rad županijskih povjerenstva za raspoređivanje tehnoloških viškova. Zajedno s drugim školskim sindikatima Preporod se protivi smanjivanju utjecaja radnika u školama na izbor ravnatelja.

Glavno je vijeće prihvatilo i predsjednikov izvještaj o poduzetim aktivnostima oko podizanja pilot-tužbi. Sudskim će se putem pokušati riješiti pitanje korekcije osnovice plaća zaposlenih u javnim službama, ali i nepravilne isplate dnevnice u osnovnim i srednjim školama. Iz redova članica i članova Glavnoga vijeća imenovane su osobe koje će sudjelovati u predstojećim kolektivnim pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor, odnosno za osnovnoškolski i srednjoškolski kolektivni ugovor.

Od prošle sjednice Glavnoga vijeća osnovano je 5 osnovnoškolskih i 1 srednjoškolska podružnica. Planirano godišnje savjetovanje bit će održano nakon završetka kolektivnih pregovora.

Slike:

fotografija-12fotografija-11