Reforma školstva: Cilj je nastava u jednoj smjeni

14.05.2021

Piše: Lana Kovačević, Vecernji list
Od ulaganja ukupne vrijednosti od 7,5 milijardi kuna, za investicije predviđene reformom obrazovnog sustava predviđeno je 5,1 milijardu kuna

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs predstavio je reforme i investicije Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koje se odnose na obrazovanje, znanost i istraživanje.

Od ulaganja ukupne vrijednosti od 7,5 milijardi kuna, za investicije predviđene reformom obrazovnog sustava predviđeno je 5,1 milijardu kuna. Najveći dio sredstava odnosi se na infrastrukturne investicije koje uključuju izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.

– S obzirom na nisku stopu sudjelovanja u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju te sustavne regionalne razlike, cilj je poboljšati dostupnost te osigurati dodatne kapacitete kako bi  sva djeca u dobi od 3 do 6 godina u RH do 2030. godine mogla pohađati vrtićke programe – priopćili su iz Ministarstva obrazovanja.

Važan dio u sklopu plana oporavka jest i projekt uvođenja cjelodnevne nastave, kao i smanjenje broja učenika u razredima.

– Osnovni preduvjet za cjelodnevnu nastavu jest da sve škole mogu izvoditi nastavu u jednoj smjeni. Cjelodnevna nastava znači bolje ishode, više rada u školi i manje domaće zadaće te veći broj obveznih sati nastave u čemu hrvatski učenici zaostaju u odnosu na svoje europske vršnjake. Predviđa se i optimizirati broj učenika prema razrednim odjelima u osnovnim i srednjim školama, omogućiti učinkovito upravljanje upisnim mjestima u srednjoškolskom sustavu, i izgraditi digitalni registar diploma.- poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Za istraživačke i inovacijske  kapacitete predviđeno je 2,4 milijarde kuna. Od toga, preko milijardu kuna odnosi se na investiciju u istraživačku infrastrukturu koja uključuje izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje istraživačkih laboratorija i tehnoloških centara.