Razgovarali smo s bivšom razrednicom ministra Aladrovića. Ima poruku za njega: Iritirate ljude!

15.11.2019

Autor: Damir Petranović, T-portal, 15.11.2019.

‘Iritirate ljude’, poruka je profesorice Ljiljane Anđelić-Bucić hrvatskoj Vladi i njezinu bivšem učeniku, današnjem ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću. O njemu samome ova profesorica kemije, Aladrovićeva bivša razrednica, ima samo riječi hvale – no o postupanju vezanom uz prosvjetni štrajk vrlo je kritična

‘Postavljaju se potpuno pogrešno i njihov odnos naprosto iritira ljude te odaju dojam kao da nas uopće ne razumiju. Takav odnos ministra Aladrovića i svih njegovih kolega potpuno je aljkav i neprihvatljiv. Naša struka već godinama je srozana, a sada nemamo drugog izlaza nego nastaviti dalje. Odustajanje bi bilo totalna blamaža’, kazala je za tportal ova profesorica s 30-godišnjim radnim stažem u požeškoj gimnaziji, inače jednoj od najstarijih prosvjetnih ustanova u Hrvatskoj.

Ona dakako sudjeluje u štrajku, čak je aktivna u sindikatu Preporod. I namjerava štrajkati do kraja.

‘Ovo se nikad nije dogodilo’

‘Potrebno je sjesti za stol i ozbiljno razgovarati, prije svega o tome kako vratiti dignitet ovoj struci i postaviti je na razinu koju zaslužuje. Nitko ne može tvrditi da potpuno savršeno obavlja svoj posao, pa tako ni ja, ali ne može nam se osporiti ogroman trud i angažman: dok nam neki zbrajaju samo školske sate, zaboravljaju da mi nikada na posao ne odlazimo ili s njega dolazimo s malim torbama ili aktovkama, nego s hrpom literature. Moramo biti u trendu, pripremati se, ispravno vrednovati učenike, imati beskrajno strpljenje, prihvaćati nove metode rada….’, opisuje profesorica Anđelić-Bucić dio prosvjetnih tegoba.

‘Čak nam prigovaraju na broju slobodnih dana, a mi smo zapravo potpuno izjednačeni s drugim profesijama. Dapače, evo su nam i Badnjak i Staru godinu odbili od godišnjih odmora, što se nikada u Hrvatskoj nije dogodilo’, nezadovoljna je.

‘Bio je među boljima’

Svog bivšeg učenika Josipa Aladrovića dobro se sjeća te ni iz današnje perspektive ne može mu pronaći neku manu.

‘Bio je među boljima, da. A suradnja s njim bila je zaista savršena’, prepričava ova profesorica za tportal te koristi priliku da svom bivšem učeniku pošalje i javnu poruku:

‘Neka malo detaljnije razmisli o položaju prosvjetnih djelatnika, o svim zahtjevima koji se postavljaju pred njih i o odnosu kompletnog društva prema prosvjeti. Tužno je da među novim generacijama ovu profesiju često odabiru oni koji nisu uspjeli upisati nijedan od drugih fakulteta, a nekada su to činili superodlikaši i na prvom mjestu bio je entuzijazam. Loše, jako loše se osjećamo’, poručuje ministrova razrednica.