Rat sindikalista. Preporod na svoj kalendar stavio članove Vlade i sindikalca Ribića. Ribić: To je psihopatija

29.12.2018

Mi volimo šalu na vlastiti račun, a kad je netko premijer ili sindikalac, treba računati i na šalu na svoj račun, tvrdi Stipić.

piše: Mirela Lilek, Jutarnji list
Andrej Plenković u ulozi Djeda Mraza u ljubičastim saonicama lebdi nad zemljom upravijajuči svojim rogatim sobovima – šest ministrica i ministara Vlade. Na saonicama je poklon s natpisom tri posto. Ispod njih, s manjim poklonom u rukamal napisom dva posto, u snijegu cupka poznati. sindikalac.

Cestitka ilustracija 1 Opis je to čestitke kojom je školski sindikat Preporod učiteljima i suradnicima zaželio čestit i blagoslovljen Božić te sve najbolje u novoj 2o19.

Satiričnu čestitku odaslanu na stotine adresa prati i kalendar s istom naslovnicom. Preporod ga je odaslao u 371 školu. Željko Stipić, šef Preporoda, uvjeren je da će kalendar s potpisom poznatog karikaturista Stiva Cinika krasiti zidove mnogih škola…

ČINJENICA

Mi u sindikatu Preporod volimo šalu navlastiti račun, a naravno, kad je netko premijer, ministar ili sindikalac, treba računati i na šalu na svoj račun. Mislim da nikoga nismo ovime uvrijedili. Tri posto na poklonu objektivna je činjenica proistekla iz sporazuma dijela sindikata i n Vlade. Taj fakt nekome se čini kao poniženje, a nekima kao dobrodošao poklon objašnjava Stipić.  Što ako učiteljima dode “komanda” da uklone kalendar sa školskih zidova? Ništa, odgovara Stipić, to neće biti prvi put. Ovaj se put karikatura čelniku manjinskog školskog sindikata do te mjere svidjela upravo zato što je tri posto proisteklo iz pregovora većinskih sidikata s Vladom, pa će toliko povećanje osnovice od 1. siječnja osjetiti svi zaposlenici u javnim ‘službama, a dodatnih dva posto (koje nosi Ribić) stiže 1. rujna. Članovi manjinskog Preporoda takvu su povišicu proglasili sramnom i odbili.Cestitka ilustracija 1 ribič

REAKCIJA

Mislili smo da u okolnostima kada je proračunskog novca bilo za mnogo toga za što nije trebalo, moralo biti i za zaposlenike u javnim službama podsjeća Stipić, priznajući da je bilo i onih s negativnim reakcijama na čestitku.

Što li će o ovakvom humoru misliti Vilim Ribić koji se na kalendaru i čestitki našao u ulozi vilenjaka? Ne, nego Vilinjaka koji radi u tvornici poklona Djeda Mraza ispravlja nas Stipić.

Ovaj oblik satire Ribića se nije previše dojmio.

– Ja, sam čovjek koji jako voli vic i šalu, ali ovdje se teško nasmijati kad znaš da je u pozadini očita psihopatija – prokomentirao je.