Prvi sindikalni povjerenik u školi koji će dobiti otkaz

27.01.2022

Piše: Mirela Lilek, Jutarnji list, 26.01.2022.

Školski sindikat Preporod ovih će se dana očitovati o otkazu ugovora o radu Branku Baraću, zaposleniku Osnovne škole Dobriše Cesarića u Osijeku.

Riječ je o postupku koji po kolektivnom ugovoru škola mora provesti u slučaju kada je riječ o sindikalnom povjereniku, koji otkaz ne može dobiti bez suglasnosti Sindikata Branimir Barač (64) zaposlen je na mjestu tajnika osječke škole u kojoj radi 27 godina. Otkaz će dobiti, praktički pred mirovinu, zato što dva mjeseca nije bio na radnom mjestu jer se odbija testirati i nije cijepljen protiv covida. Riječ je, napominju u sindikatu Preporod, o specifičnom slučaju jer otkaz dobiva sindikalni povjerenik, koji nje ujedno županijski, ali i međužupanijski povjerenik za čitavu Slavoniju,a pritom i član Glavnog vijeća Sindikata.

“Koliko mi je poznato, ovoje prvi put da će sindikalni povjerenik u školi dobiti otkaz. Nećemo dati suglasnost i slučaj ćemo pratiti u sudskom sporu”, kaže Željko Stipić, predsjednik Preporoda.
Barac ne želi odustati od svoga stava, unatoč posljedicama. “Ja sam za slobodu izbora svakog pojedinca, ne prihvaćam testiranje i ne želim da me itko prisiljava. Svaki dan sam dolazio pred školu ili u školu, potpisao bilješku koju je pripremio sindikat i vraćao se kući. Nije bilo nikakvih ekscesa. U toj sam školi od 1995., po struci sam diplomirani pravnik i slutio sam da će stvari ići u ovome pravcu. Prihvatio sam činjenicu da ću dobiti otkaz pa ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati na sudu”, kaže Barać, naglašavajući da su odnosi s ravnateljem škole korektni i da njega ne krivi za situaciju. Tu potvrđuje i prošlomjesečna školska proslava 120. obljetnice rođenja Dobriše Cesarića, u povodu koje je Barać, poznat i kao ilustrator, školi poklonio svojih 40 ilustracija.
U Ministarstvu znanosti i obrazovanje ne raspolažu podatkom koliko je zaposlenika škola dosad dobilo otkaz zbog nepoštivanja epidemioloških mjera.