Prosvjetari nezadovoljni plaćama: “Kada nepravda postane zakon, onda pobuna postane obveza”

30.01.2024

30.01.2024. N1

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat Preporod održali su ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja konferenciju za novinare s temom: “Tko je odgovoran za podcijenjen rad u obrazovanju i znanosti?” Željko Stipić iz Sindikata Preporod poručio je Vladi da pobuna postaje obveza onda kad nepravda postane zakon. Da su prosvjetari nezadovljni poručio je i Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

“Nema skupine zaposlenih u školama koja ima razloga biti zadovoljna”, poručio je Stipić s govornice.

Vlada je, kaže, “pala na prvom obećanju koje je papagajski ponavljala”, da će jednak rad biti jednako plaćen. “Mi imamo zaposlenike prvog i drugog reda, pogađate, ovi drugorazredni su oni koji rade u školama – niži su u koeficijentima od drugih u javnim službama”, tvrdi Stipić.

“Stručna se sprema ne valorizira, valorizira se nešto drugo, a to se nikako nije smjelo dogoditi. Pravilo je da nema pravila, teško se snaći u tim novim odnosima. Moj je dojam da se Vlada ravnala onom ‘ko je jamio, jamio’. Horizontalno su sačuvali sve odnose za koje su tvrdili da su nepravedni, oni su ih sada ozakonili. Nikad nije bila tolika razlika u plaći učitelja i ravnatelja, sad ta razlika doseže i više do sto posto”, kaže Stipić.

Nezadovoljan je i položajem prosvjetara u odnosu na druge službenike. “Država je išla na to da dodatno stimulira rad u državnim službama, a značajno manje u javnim službama.”

“Kada nepravda postane zakon, onda pobuna postane obveza”, zakjlučio je Stipić.

Kroflin: Nezadovoljni smo

Matija Kroflin poručio je kako svi zaslužuju bolji tretman. “Vertikala obrazovanja kao jedan od najvažnijih sustava zaslužuje bolji tretman”, poručio je i šef Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.