PRODUŽNA NASTAVA – PRVI ISPIT MINISTRICE DIVJAK

16.06.2017

16.06.2017. Sindikat Preporod – Konferencija za medije

Novu su ministricu Blaženku Divjak dočekali i neki problemi koje njezini prethodnici nisu uspjeli riješiti. Jedan od ozbiljnih  jest i produžna nastava. Sa zadnjim danima nastave, a napose u danima kada se održavaju sjednice učiteljskih i nastavničkih vijeća, produžna je nastava problem oko kojeg se spore ravnatelji i nastavnici, ali sve češće i nastavnici međusobno. Ukratko, produžna nastava, njena provedba u školama, zadaje glavobolju i ravnateljima i nastavnicima.

Podsjetimo se, produžna je nastava ponovno u škole uvedena prije  tri godine pod nazivom „dopunski rad“, a ovu vrstu nastave prosvjetne su vlasti, mimo dogovora sa sindikatima, tretirale kao jedan od tzv. ostalih poslova učitelja i nastavnika. Za ovakvo rješenje prosvjetne su se vlasti odlučile kako bi izbjegle obvezu plaćanja novog oblika neposrednog odgojno-obrazovnog rada s učenicima. Iz škola se na nametnuto rješenje odgovorilo dvojako: izbjegavanjem negativnih ocjena i sudskim sporovima.

Predizborno obećanje HDZ-a

Sada već bivša Barišićeva administracija odlučila je i ove godine ne platiti produžnu nastavu, unatoč tome što se Hrvatska demokratska zajednica u rujnu 2016. godine, uoči parlamentarnih izbora, izjasnila u prilog plaćanju produžne nastave: “Ima razloga da se produžna nastava dodatno plati, jer ako ju se uključuje u normu koštat će više jer će se primijeniti prekovremeni rad. O visini naknade treba pregovarati sa sindikatima.“ Iz predizbornog odgovora HDZ-a proizlazi da su u ovoj stanci bili s problemom upoznati i da su za problem imali kvalitetno rješenje. Štoviše, u HDZ-u su znali (pregovori sa sindikatima) i način kako do rješenja doći. Nakon što su parlamentarni izbori prošli i nakon što je HDZ dobio priliku realizirati obećano, kolektivni pregovori nisu iskorišteni da se problem plaćanja produžne nastave riješi u suradnji sa sindikatima, odnosno umjesto plaćanja produžne nastave,ministar Barišić se odlučio tek otežati  nastavnicima vođenje sudskih sporova.

Prijedlozi mogući rješenja

Tzv. „preslagivanjem“ HDZ je dobio HNS kao novog koalicijskog partnera, HNS je dobio resor obrazovanja, zaposleni u školama su dobili gđu. Blaženku Divjak kao novu ministricu. Zbog činjenice da se sve ovo događalo u posljednjim nastavnim danima, ministricu Divjak je produžna nastava dočekala kao prvi problem oko čijeg se rješenja u školama očekuje njen angažman. Kako sveobuhvatno rješenje problema iziskuje zakonske promjene i vrijeme kojeg  nova ministrica nema, Sindikat Preporod od ministrice očekuje poteze koji će biti i  trenutna reakcija na problem ali i cjelovito rješenje problema.

Odmah bi trebalo povući naputak pomoćnika ministra Momira Karina upućen  ravnateljima o izdavanju naknadnih rješenja o tjednom zaduženju. Ovime bi činom ministrica  poslala poruka o neprihvatljivosti svakog jednostranog rješenja. Istovremeno bi preraspodjelom trebalo osigurati potrebna sredstva da produžna nastava ove godine bude plaćena. Kako bi se smanjio opseg potrebnih financijskih sredstva produžna bi nastava mogla biti dodatno plaćena ne kao prekovremeni rad nego  kao dodatak na plaću koji  bi se temeljio na vrijednosti redovito održanog nastavnog sata. Nova bi ministrica tako ispunila predizborno obećanje HDZ-a, ali se i na samom početku svoga mandata,  beskompromisno usprotivila svakoj vrsti obezvrjeđivanja učiteljskog i nastavničkog rada.

Cjelovito rješenje, oko kojeg bi se nova ministrica trebala angažirati nakon što „ugasi požar“, uključivalo bi konkretne poteze koji bi trebali dovesti do manjeg broja negativnih ocjena, a samim time i smanjenje potrebe za produžnom nastavom. Jedan od tih poteza bilo bi svako nelimitiranje broja sata dopunske nastave u srednjim školama. Kroz aktualne izmjene školskog zakonodavstva ukinulo bi se postojeće rješenje prema kojem broj sati produžne nastave u srednjim školama ovisi o broju sati razrednih odjela (jedan odjel – jedan sat). Smanjenje broja učenika koji se upućuje na produžnu nastavu uz istovremeno plaćanje ove vrste neposrednog odgojno-obrazovnog rada s učenicima – jedno je od mogućih rješenja. U slučaju prihvaćanja ovog rješenja trebao bi i odrediti maksimalan broj sati kojim se nastavnika može produžnom nastavom zadužiti. Broj sati produžne nastave u jednom tjednu ne bi smio premašivati broj sati određenog predmeta tijekom nastavane godine. Također, trebalo bi razmotriti i mogućnost vraćanja dvokratnih popravnih ispita i napuštanja produžne nastave  u srednjim školama, a možda i u višim razredima osnovne škole. Aktualne promjene Zakona o odgoju i obrazovanju, na kojima se upravo radi, dobra su prilika da Blaženka Divjak baš na pitanju produžne nastave odmah pokaže da neće biti ministrica odlaganja nego ministrica rješavanja problema.

Zaključak:

Sindikat Preporod poziva novu ministricu da umjesto uobičajenog prvog sastanka sa sindikatima, koji se svodi na predstavljanje i međusobno upoznavanje, odmah pozove sindikalne predstavnike na sastanak na kojem će se razgovarati o rješenju problema ovogodišnje produžne nastave, ali i o sveobuhvatnom rješenju ovog problema.