PRIOPĆENJE, 13.03.2023.

13.03.2023

Nije se smjelo dogoditi da se s provođenjem nacionalnih ispita krene prije nego što bude poznato hoće li se i na koji način vrednovati rad, kako ispitnih koordinatora tako i učitelja koji će dežurati na samim ispitima. Prosvjetne vlasti su, uz prethodni dogovor sa sindikatima, iste ili slične poslove, u okviru probne državne mature, lani platile, stoga sada ne bi trebalo izmišljati toplu vodu nego identično postupiti i u slučaju učitelja koji će sudjelovati u provedbi nacionalnih ispita.

Preliminarni izračuni, utvrđeni temeljem broja učitelja koji će na ovim poslovima sudjelovati i prosječne bruto vrijednosti učiteljskog sata, pokazuju da bi za ovu svrhu trebalo osigurati tek nešto više od 900,000,00 eura. Ovaj iznos ne bi trebao biti sporan kada se zna da će učitelji ove poslove raditi mimo svoga redovitoga rada i izvan poslova obuhvaćenih svojim tjednim zaduženjima. Osim toga učitelji bi opravdano bili nezadovoljni ako bi se slični poslovi u srednjim školama vrednovali na jedan, a u osnovnim školama na drugi način.


Osim ovog problema, za koji se očekuje žurno iznalaženje rješenja, prosvjetne bi vlasti, u suradnji s NCVVO-om, trebale učiniti sve kako ubuduće nastava ne bi bila žrtvom provođenja nacionalnih ispita. Ovo se može postići jedino tako da se ispiti održavaju u nenastavnim danima. Hoćemo li s nacionalnim ispitima ponavljati istu grešku koju smo godinama činili s ispitima državne mature?


Sindikat Preporod poziva prosvjetnu vlast da odmah, a svakako kroz naredna 3 tjedna koliko će se odvijati nacionalni ispiti, pokrenu dijalog sa školskim sindikatima oko rješavanja ovih pitanja. Za ovu godinu problem plaćanja treba riješiti Sporazumom između prosvjetne vlasti i osnovnoškolskih sindikata. Dugoročno problem treba riješiti kroz granski kolektivni ugovor o kojem će pregovori naskoro započeti.


Željko Stipić, predsjednik
Sindikata Preporo