PRIOPĆENJE

20.07.2016

Zagreb 20. srpnja 2016. godine

 

P R I O P Ć E NJ E

 

Unatoč najavama Bože Petrova i Zdravka Marića, potpredsjednika i ministra u tehničkoj Vladi premijera Tihomira Oreškovića, o isplati regresa, radnicima u osnovnom i srednjem školstvu nikako da na račune „sjedne“ najavljenih 1250 kn. Kako je riječ o iznosu koji mnogim prezaduženim učiteljima predstavlja i četvrtinu plaće, jasno je da tisuće i tisuće prosvjetara i članova njihovih obitelji, ove godine mora vidjet neće, pa makar i na nekoliko dana, jer premijer i njegovi ministri ne rade ili traljavo odrađuju svoj posao.

Nakon što aktualna vlast nije isplatu regresa uvrstila u ovogodišnji proračun, nakon što ta ista vlast nije ni pokušala sa sindikatima riješiti problem, dakle, nakon jednog i drugog, ta ista vlast sada čini još jednu pogrešku. Sa svakim danom kašnjenja u isplati, povećava se broj sudskih sporova koje će radnici sigurno dobiti i zbog kojih će, radi astronomskih sudskih troškova, nastati potpuno nepotreban izdatak u državnim financijama.

I dok brojni prosvjetari odustaju od ljetovanja ili  odgađaju svojih nekoliko dana mora zbog neisplate regresa, oni koji su to isto kašnjenje skrivili, višetjedno sa svojim obiteljima raskošno ljetuju čak i prije nego su im službeno započeli godišnji odbori. Teško je i zamisliti razmjere ogorčenosti prosvjetara kada ovih dana čitaju da je premijer, koji nije tjednima u stanju isplatiti učiteljima i nastavnicima regres, samo za troškove prehrane članova svoje najuže obitelji potrošio stotinjak tisuća kuna, odnosno više nego što će za podmirivanje  troškova godišnjeg odmora pripasti svim zaposlenicima jedne veće hrvatske osnovne ili srednje škole.

Sindikat Preporod poziva i HDZ i MOST da se žurno isplati regres radnicima u školama. U suprotnom, zakašnjelu isplatu regresa, oporbenjaci će  povezati i s kupovinom naklonosti birača na predstojećim izborima.  Naravno, sa svakim danom kašnjenja, broj sudskih sporova bit će sve veći i veći, a samim time i regres će biti sve skuplji i skuplji. I jedno i drugo iskoristit će  oporbene stranke. Iste one stranke koje su se sramotnim Zakonom o uskrati, baš po pitanju regresa,  svojski diskreditirale upravo među prosvjetarima.

 

                                                                                                                                                                             Željko Stipić,

predsjednik Sindikata zaposlenika

u hrvatskom školstvu – Preporod