PRIOPĆENJE, 22.04.2020.

22.04.2020

trejsan vector preporod

 

 

 

 

 

Zagreb, 22. travnja 2020.

 

P R I O P Ć E NJ E

Ako se obistini najnovija najava sa Svetica, nakon redovite i cirkularne  nastave, te nastave na daljinu, ove bi školska godina mogao biti patentiran i četvrti vid – paralelna nastava. Radit će se o „nastavi“ koja će  objediniti dva od tri vida nastave, koji su zaživjeli ove školske godine.  Sva sreća da se ljeto približava jer da nije tako, tko zna kakvih bi se još novotarija mogli domisliti  pedagoški čudotvorci sa Svetica.

U paralelnoj nastavi učenici će biti podijeljeni na one koji nastavu prate od doma, jer ih roditelji ne puštaju u školu i učenike koji dolaze na nastavu, jer se njihovi roditelji tome ne protive.  S jednima i drugima radit će isti učitelji i nastavnici. Oni će, nakon što odrade pet,  šest ili sedam sati u školi, te izvjesno vrijeme provedu putujući na posao i s posla,  nepredvidiv broj sati ostatka dana, raditi  nastavu na daljinu.

U ovom trenutku još uvijek nije jasno hoće li učitelji i nastavnici morati imati i dvostruku pripremu, kako će se kontrolirati  realizacija svake vrste rada, te hoće li  ocjene dobivene realnim ili virtualnim putem biti jednakovrijedne? Nejasno je i hoće li, zavisno od situacije, doma i u državi, učenici moći mijenjati, u hodu,  odabrani režim nastave.

Učitelji i nastavnici, naravno oni,  koji najnovije čudo sa Svetica  “prežive”, mogli bi ostvariti i važne  benefite. Možda im prosvjetne vlasti, one iste koje su im brzopotezno ukinule pravo na uvećanje plaće za smjenski rad, oduzeto vrate već na prvoj plaći. Kad već rade, i u školi i od doma, prosvjetarima bi mogla biti osnovna plaća uvećana  za 10%.  Naravno, mogli bi im biti vraćeni i putni troškovi  bez kojih su ostali s prvim minutama  koronakrize.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod