PRIOPĆENJE

25.05.2016

25.05.2016.

P R I O P Ć E NJ E

 

Nakon ostavki voditelja i članova radne skupine koja je vodila aktivnosti Cjelovite kurikularne reforme  očito je kako aktualna vlast nije iskoristila posljednju priliku kojom bi sačuvala svoj reformski karakter. Da će tome biti tako dalo se naslutiti već nakon prvih reakcija vladajućih u ponedjeljak jer je pružena ruka članova Jokićeve skupine, bez ikakva osnova, okvalificirana ucjenom i ultimatumom.

Umjesto da se prihvate opravdani zahtjevi članova reformske skupine, napose onaj zahtjev da se isplate sva dugovanja prema učiteljima i nastavnicima uključenim u projekt, vlast je odlučila ignorirati zahtjeve i samim time dovesti u pitanje nastavak započetog projekta. Naprečac je upropašten ozbiljan posao više stotina entuzijasta. Nakon što je zahtjeve „hrabro“ odšutio, Predragu je Šustaru preostalo tek podnijeti neopozivu ostavku na ministarsku funkciju i tako spasiti barem vlastiti obraz kad već nije uspio spasiti nacionalno školstvo.

Vođeni krilaticom „Tuđe nećemo, svoje nemamo“ retrogradne su snage, i one vidljive i one nevidljive, odnijele još jednu važnu pobjedu nad onima koji su 16 mjeseci pokušavali spasiti što se spasiti da od naše zajedničke sutrašnjice. Danas su potučeni svi oni koji samo misle da se u Hrvatskoj može živjeti i drugačije i bolje. A jedno i drugo da treba proisteći iz drugačijeg odnosa naspram znanju, odgoju i obrazovanju.

Od promjena u školstvu, napose od promjena osmišljenih od strane petstotinjak učitelja i nastavnika – praktičara, na žalost, očito nema ništa. Hoće li biti „nekih drugih promjena“, tek će se vidjeti. Odgoj i obrazovanje će najvjerojatnije i dalje „tavoriti“ na marginama društvenih i političkih prioriteta. Hrvatska će očito još dugo biti zemlja beznađa, zemlja koju će se napuštati, zemlja čiji su se građani sami odrekli prosperitetne budućnosti.

 

Željko Stipić, predsjednik Sindikata

zaposlenika u hrvatskom školstvu

                                                                                                                                               P R E P O R O D