PRIOPĆENJE 12.srpnja 2018.

12.07.2018

ZAGLAVLJE

 

Zagreb, 12. srpnja 2018. godine

P R I O P Ć E NJ E

Prije izglasavanja Izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, zastupnice i zastupnici moraju znati da do ovih zakonskih promjena nije došlo na primjeren i uobičajen način. Tri su najvažnije zamjerke na postupak donošenja ovih zakonskih promjena.

Kao prvo, članovi radne skupine, imenovani od strane Vlade za pripremu  izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju, nisu ni na koji način mogli utjecati na sadržaj  promjena u Zakonu. Sastanke Radne skupine se prestalo sazivati, a da prethodno nije donijeta odluka o prestanku njezina rada. Očito je kako iza promjena koje se predlažu stoji isključivo ministričina samovolja.

Kao drugo, nastavlja se s neprihvatljivom praksom Ministarstva znanosti i obrazovanja da se u javnoj raspravi „zamrače“ najvažnija rješenja iz samog Zakona. Na ovaj se način obezvrjeđuje trud svih onih koji su se osjetili pozvanim pridonijeti kvaliteti samih promjena. S pravom se postavlja pitanje: Čemu javna rasprava, ako o svemu odlučuje jedna osoba ili nekolicina njenih suradnika?

Kao treće, donošenjem Zakona  sredinom srpnja eliminira se svaka mogućnost „žešćeg“ osporavanja promjena koje se predlažu. Iza ove „nekorektnosti“ krije strah od suočavanja s  pritiskom koji bi mogao stići od nezadovoljnih učitelja i nastavnika.

Kako svega ovoga ne bi bilo bez znanja Blaženke Divjak, očito se radi o ministrici koja je spustila ionako ne previsoke kriterije u donošenju školskih propisa. Iza pojedinih neprihvatljivih promjena koje se predlažu, stoji  ministrica, njezini najbliži suradnici i predstavnici nekih interesnih udruga. Na saborskim je zastupnicama i zastupnicima da ili podupru ovakvo ministričino ponašanje ili da prijedlog zaustave i pošalju na doradu.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod

za web