PRIOPĆENJE, 01.09.2023.

02.09.2023

Split, 1. rujna 2023.

PRIOPĆENJE

Naredna će tri mjeseca biti presudna za dugoročni materijalni položaj radnika u školama i javnim službama. Sindikate prvo čekaju pregovori o drugom povećanju osnovice u ovoj godini, ali i povećanju božićnice i ugovaranju visine uskrsnice za 2024. godinu. S druge strane realno je da se do kraja godine donese novi Zakon o plaćama i prevažna uredba o koeficijentima.

Sindikat Preporod očekuje da će osnovica za izračun plaće biti povećana s 902 na 947 eura što će predstavljati povećanje od 5%. Također, očekujemo da božićnica bude povećana s 232 eura na 300 eura, tj. da ju se visinom izjednači s regresom. Očekujemo i da uskrsnica svojom visinom bude najmanje u visini regresa i božićnice.

Paralelno s ovim pregovorima, školske sindikate čeka nastavak pregovora o granskim kolektivnim ugovorima koji su zadnja prilika da se kvalitetnije uredi pitanje radno-pravnog statusa i cijene rada radnika u školama.

Dok se sve ovo bude odvijalo trajat će „završni radovi“ na iznimno važnim propisima: Zakonu o plaćama i pratećim uredbama. Od Uredbe o koeficijentima prosvjetari očekuju dvoznamenkasto povećanje i anuliranje zaostajanje za koeficijentima u drugim javnim službama.

Na sindikatima je da, s jedne strane, mobiliziraju članstvo za vrlo vjerojatne sindikalne akcije. S druge strane sindikati trebaju učiniti sve kako bi se u pregovorima Vladu usmjerilo prema ustupcima.

Naravno, jako će važno biti da sindikati, prije usvajanja Zakona o plaćama, uvjere predstavnike vlasti da nama nije potreban  zakon koji će pod krinkom povišice plaće „zacementirati“  desetljećima stvarane nepravde čija su najveća žrtva radnici u osnovnim i srednjim školama.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod