PRIMORAC: „SAD NIJE VRIJEME ZA SINDIKALNE AKCIJE!“

18.10.2022

18.10.2022.

(Izvještaj s 4. sastanka pregovaračkih odbora)

18. listopada održan je 4. sastanak pregovaračkog odbora Vlade, koji je za ovu prigodu, uz ministarski dvojac P&P, pojačan ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom i ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek,  i  Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi. Sastanak je započeo pozivanjem ministra rada Marina Piletića na  visoku socijalnu osjetljivosti ove vlade i kratkom informacijom Sanje Šprem da su sindikati, većina odlukama svojih tijela a sindikati obrazovanja nakon provedenog izjašnjavanja članstva, odbili ponudu Vlade s 3. sastanka.

Uvodno izlaganje ministra financija Marka Primorca može se podijeliti u dva dijela. U prvom dijelu smo saznali da će rast u idućoj godini biti neznatan, te da se očekuje usporavanje inflacije. Očekuje se da će se barem trećina svijeta naći u tehničkoj recesiji. Crne vijesti su bile najava za nastavak njegova izlaganja tj. za iznošenje nove ponude Vlade. Vlada ostaje pri dosadašnjoj ponudi o povećanju osnovice za 4% od 1. listopada, ali je spremna  dodatno povećanje osnovice za 2% s 1. travnja pomaknuti na 1. siječnja 2023. Uz to Vlada sindikatima nudi povećanje iznosa božićnice i regresa s 1.500,00 na 1.750,00 i dara za djecu s 600,00 na 750,00 kn. Svoje je izlaganje ministar Primorac zaključio rečenicom: „Ovo je naš iskorak u odnosu na prijašnju ponudu.“

Uslijedila je 20-minutna stanka koju je zatražila sindikalna strana. Svi se sindikati slažu oko toga da ponuda Vlade nije prihvatljiva. Razlike u mišljenjima postoje samo oko pitanja treba li ili ne treba uopće isticati da je ponuda poboljšana u odnosu na prijašnju. Sindikati su se složili i oko toga da će jedni s ovom ponudom ići na svoja tijela, a drugi pokrenuti izjašnjavanje članstva.

Nakon što je Sanja Šprem iznijela stav sindikalne strane i najavila daljnje sindikalne akcije, ona je  ponovno drugoj strani predočila bojazan sindikata u svezi s inflacijom u 2023. godini. Na njeno spominjanje indeksacije, Primorac je opet ponovio da nikakva indeksacija nije dobro rješenje. Također, od ministra financija smo doznali da je ukupni rast osnovice od petog mjeseca do kraja godine 10.36% što jest na razini ovogodišnje inflacije.

Primorčevo isticanje usklađenosti rasta osnovice i inflacije i njegova konstatacija da će rast plaće u javnom sektoru biti ove godine na razini rasta plaća u privatnom sektoru – dodatno je izazvalo nezadovoljstvo na sindikalnoj strani. Razumljivo da nakon ovih ministrovih konstatacija, nikakav učinak nije imao njegov apel da „sad nije vrijeme za sindikalne akcije“ i da je ljude najlakše pozvati na štrajk.

Nikakvog učinka na korekciju a kamoli  promjenu stava druge strane nije imalo ni izlaganje Matije Kroflina iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja kojim je precizno ustanovljeno da je na godišnjoj razini, uz povećanje osnovice za 4% od 1. listopada, moguće govoriti tek o porastu osnovice za 3.3%.

Neučinkovitim se pokazalo i izlaganje ministra Primorca kojim je on pokušao kod sindikalnih predstavnika izazvati razumijevanje za težinu situacije u kojoj se svi zajedno nalazimo. „Sve izvan ovih okvira koje smo vam ponudili nije moguće. Pa mi smo i novac za regres i božićnicu morali nekome uzeti da bismo ga vama ponudili.“ Dodatno je razljutila predstavnike sindikata i konstatacija ministra Piletića da se povećanje od 10.3% u jednoj godini nije dogodilo nikada u povijesti hrvatske države. Bez ikakva učinka bio je i istup ministrice kulture Obuljen Koržinek koja je pokušala podsjetiti na razumijevanje Vlade za sindikalne zahtjeve u vrijeme mandata aktualnog premijera.

Sastanak je završio dogovorom dviju strana da će se idući sastanak održati idući tjedan nakon što o novoj ponudi Vlade sindikati provedu izjašnjavanje ili donesu odluku na svojim tijelima.