Prilog u HTV Dnevniku, 22.08.2017.

22.08.2017

22.08.2017. HTV Dnevnik, prilog
Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod pokrenuo je internetsko potpisivanje peticije kako bi natjerao Vladu da odustane od odluke prema kojoj bi se prvi put zaposlenima u javnim i državnim službama plaće isplatile po različitim osnovicama.
Predsjednik sindikata Željko Stipić rekao je u utorak na konferenciji za novinare da sindikat ima još tjedan dana kako bi “urazumio” Vladu da ne učini ono što je najavila.

 

Upozorio je da su zaposleni u državnim i javnim službama uvijek primali plaće prema istoj osnovici, a sada bi tako uspostavljeni odnosi u cijeni rada u državnim i javnim službama trebali biti narušeni.

Preporod je stoga pod sloganom “Ne podcjenjujte učitelje, liječnike, medicinske sestre, radnike u socijalnoj skrbi i kulturi” pokrenuo internetsko potpisivanje peticije za ujednačavanje osnovice z

žžž

a plaće u državnim i javnim službama.

Stipić je poručio da Vladu treba suočiti s velikim brojem potpisa nezadovoljnih građana, kako plaća u rujnu ne bi bila isplaćena po nižoj osnovici.

Prikupi li sindikat značajan broj potpisa, a Vlada ipak ustraje na svojoj odluci, Plenković će morati objasniti što je točno mislio kad je, odustajući od poreza na nekretnine, rekao da Vlada mora osluškivati bilo naroda, upozorio je Stipić.

Posebnu odgovornost ima resorna ministrica Blaženka Divjak jer je među 180 zaposlenih u javnim službama najviše radnika u obrazovanju. “Onaj tko ima najmanju plaću taj je najviše pogođen, i zato će učitelji biti najviše pogođeni“, rekao je.

Sindikat smatra da iza toga zapravo stoji “klasična ucjena” jer je Vlada pokušala u prosincu povišicu od šest posto za 2017. uvjetovati time da se sindikati javnih službe odreknu duga iz prethodne godine. Sve da su htjeli, kaže Stipić, sindikati to nisu mogli napraviti jer je dug pojedinačno pravo radnika, zbog čega su već pokrenute brojne tužbe.