Prihvaćen jedan i pol od četiri zahtjeva

05.05.2023

05.05.2023.

Izvještaj s 3. sastanka pregovaračkih odbora održanog 5. svibnja 2023.

Treći je sastanak predstavnika Vlade s članicama i članovima Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi započeo očitovanjem ministra Marina Piletića o zahtjevima sindikata s prethodnog sastanka. Vladi je neprihvatljiv zahtjev o pregovorima o povećanju osnovice. Ostaje se pri ponudi o isplati ovogodišnjeg regresa, 250 eura nečlanovima i 270 eura članovima. Vlada ne želi u pregovore uključiti i pitanje isplate ovogodišnje božićnice kao ni pitanje isplate uskrsnice za 2024. godinu.

Piletićev je pomoćnik Dražen Opalić apelirao na predstavnike sindikata da „ne traže odmah sve, nego da idu malo po malo“. Opalić je onaj dio zahtjeva koji se odnosio na osnovicu odbacio s obrazloženjem da sindikati moraju biti vjerodostojni zbog onoga na što su se obvezali Dodatkom I. TKU-a. Sindikati su od Opalića doznali da će opsežan odgovor („39 stranica“) danas otići prema Ustavnome sudu koji je prethodno zatražio očitovanje o dijelu Zakona o radu koji se odnosi na razlikovanja član/nečlan.

Vezano uz pokušaje preispitivanja ustavnosti spornih odredbi ZOR-a, ministar Piletić je istaknuo da je i prema njemu i prema premijeru stigao dopis od vrlo važnog sindikata o obustavi ovih pregovora dok ne dođe do očitovanja Ustavnog suda. Piletić je više puta istaknuo da Vlada čvrsto stoji iza rješenja na koje je pristala jer su to sindikati zahtijevali a s čim se ne slažu mnogi, „od uvaženih profesora radnog prava pa sve do oporbenih političara“.

Sanja Šprem, koordinatorica sastanka sa sindikalne strane, odgovarajući ministru Piletiću, naglasila je kako je minimalan zahtjev sindikata razlikovanje regresa za članove i nečlanove u iznosu od 50 eura i ugovaranje uskrsnice u iznosu od 100 eura za članove i nečlanove. Kako je Piletić ostao pri svojoj ponudi sindikatima, uslijedila je 20-minutna stanka.

Nakon stanke ministar  Piletić je pred sindikate izašao s novom ponudom kojom se djelomično udovoljava sindikalnim zahtjevima. Vladi je prihvatljivo da ovogodišnji regres članovima iznosi 300 eura a nečlanovima 250 eura. Vladi je prihvatljivo da se među nova materijalna prava u TKU uvrsti i uskrsnica, ali Vlada o njenom iznosu želi pregovarati tek u rujnu.

Na inzistiranje više sudionica i sudionika sastanka da se u pregovore uključi i pitanje povećanje osnovice, ministar Piletić je naglasio da oni ne bježe od razgovora o svakoj temi pa i ovoj. Također, ne vide ništa sporno ni u tome da se u te razgovore uključi i ministar financija. Njima, tj. Vladi, još jednom je istaknuo Piletić, nije prihvatljivo bilo kakvo pregovaranje o povećanju osnovice prije rujna. Uostalom, naglasio je to Piletić, moramo se držati dogovora iz prošle godine.

U idućih tjedan dana, najvjerojatnije u petak 12. svibnja, održat će se sastanak na kojem će se sindikati očitovati o prihvatljivosti konačne ponude Vlade. Do tada će sindikati o ovoj ponudi ili donijeti odluke na tijelima ili provesti izjašnjavanje među članstvom.