Preporodovi maratonci na utrci Wings for Life World Run Zadar, 07. svibnja 2017.

05.05.2017

Wings for Life World Run, utrka koja se  isti dan trči u cijelom svijetu, u Hrvatskoj će startati u 13:00 sati 7. svibnja 2017. godine u Zadru.

Wings for Life je međunarodna neprofitna zaklada za istraživanja leđne moždine. Misija Zaklade je pronaći lijek za ozljede leđne moždine. 100% iznosa startnine namijenjeno je revolucionarnim istraživačkim projektima čiji je cilj izlječenje oštećenja leđne moždine.

Ove će godine na utrci sudjelovati 6 članova Sindikata Preporod.
1. Miroslav Urlić (OŠ don Mihovila Pavlinovića, Podgora)
2. Alan Belko (OŠ Prelog)
3. Marijana Belko ( OŠ I. Gorana Kovačića, Sveti Juraj na bregu)
4. Iverija Filipović (SŠ Otočac)
5. Marija Kurta (Škola primijenjenje umjetnosti i dizajna, Zadar)
6. Željko Stipić
Ukoliko se zateknete u Zadru i u mogućnosti ste, dođite podržati sve trkače.

O utrci

Wings for Life World Run: Trčimo za one koji ne mogu

Sve je započelo s jednom jednostavnom ali zanimljivom idejom u zrakoplovnoj luci u Moskvi: Što kad bismo mogli pokrenuti cijeli svijet? Svi. Neovisno o tome gdje se u svijetu nalaze. Isti dan, isti trenutak. Utrka ogromnih razmjera sa samo jednim trkačem na kraju.Svjetska utrka. No, možemo li to izvesti? Možemo.

Upoznajte Anitu Gerhardter, izvršnu direktoricu zaklade Wings for Life, neprofitne zaklade čija je misija ozljede leđne moždine učiniti izlječivima. Nakon dvije godine pomnog planiranja, utrka Wings for Life World Run ugledala je svjetlo dana – no s nešto drukčijim scenarijem. Presretačka vozila, opremljena senzorima, predstavljaju ciljnu liniju kojoj trkači pokušavaju pobjeći, umjesto da se kreću prema njoj.

 Pomicanje granica

Kad je koncept utrke s presretačkim vozilom dobro razrađen, ostalo je razviti potpuno novu tehnologiju koja će omogućiti pravedno rangiranje trkača na svjetskoj ljestvici. A kako bi utrka u dogledno vrijeme i završila, bilo je potrebno presretačkom vozilu dodati povremena ubrzanja sve dok ne stigne i posljednjeg trkača ili trkačicu.

Globalni događaj

U nedjelju 4. svibnja 2014. tim mjerača vremena, tehničara, komunikacijskih i medijskih stručnjaka sjeo je u globalni kontrolni centar u Spielbergu, Austriji. Nije se čuo ni otkucaj srca, koja su na neko vrijeme potpuno zašutjela. Nakon dvije godine stvaranja i planiranja, dvije sekunde odbrojavanja bile su najtiše i najduže u posljednjih nekoliko mjeseci. Hoće li sve proći bez komplikacija?

No, s početkom utrke došli su i osmijesi na lica. Podaci, priče i fotografije iz cijelog svijeta zatrpali su kontrolni centar. Bio je to dan osobnih pobjeda, nevjerojatnih susreta i neopisivih emocija.

Od samog početka, cilj utrke Wings for Life World Run bio je okupiti što više trkača. Tako je 2015. osmišljena utrka pod nazivom Selfie Run, koja korisnicima Wings for Life World Run aplikacije omogućuje sudjelovanje u utrci, iako ne mogu stići na službenu lokaciju utrke. Od jednog do drugog kraja svijeta, tisuće ljudi trčali su kao jedno.

Šlag na kraju

Za mnoge najbolji trenutak utrke upravo je onaj kada im se presretačko vozilo, za čijim su upravljačem često vrlo prepoznatljiva lica, približi i u konačnici ih stigne. Nema boljeg osjećaja nego kad vas pred kraj utrke bodre nasmijana lica iz presretačkog vozila. Primjerice, u nekim su zemljama za trkačima vozili nekadašnji vozač Formule 1 David Coulthard, prvak relija Dakar Marc Coma i legenda Stratos projekta Felix Baumgartner